• In English
  • ТОМАТНА МІЛЬ-МІНЕР (ТОМАТНА ОСТРИЦЯ) – KEIFERIA LYCOPERSICELLA
    , опубліковано 15 Березня 2021 року о 14:14

    Карантинні шкідливі організми або інші чужоземні види заносяться на нові території в більшості випадків за допомогою транспортних засобів. Водний, повітряний і наземний транспорт активно бере участь в поширенні томатної молі  по країнах світу. За цей період вона була виявлена у 26 країнах. У 2008 році томатну острицю (Keiferia lycopersicella) знайдено на території Італії. Поява шкідника  в Італії свідчить про можливість його проникнення і в інші країни. Він зареєстрований в Європі, Північній Африці та Близькому Сході, у тому числі Росії та мали місце випадки виявлення у південно-західній частині України (Одеська область). При повторних дослідженнях цей вид в Україні не виявлено.

    Томатна міль походить, ймовірно, з Центральної Америки, де вважається небезпечним шкідником томатів. В даний час вона зустрічається в Північній Америці (Канада, Мексика, США), в Центральній Америці та на Карибах (Бермуди, Коста Ріка, Куба, Домініканська республіка, Гаїті, Ямайка, Тринідад і Тобаго), в Південній Америці (Болівія, Венесуела, Колумбія, Перу).

    Для своєчасного виявлення цього шкідника необхідно знати його біологію, діагностичні ознаки, кормові культури, характерні пошкодження рослин. . Цей вид відноситься до  «Карантинних організмів, відсутніх на території України» (список А-1).

    Томатна міль-мінер Keiferia lycopersiсella Walsingham відноситься до родини Gelechiidae – однієї з найбільших, що включає 4600 небезпечних видів, які відносяться до 500 родів. K. lycopersiсella має безліч назв: томатна остриця,  томатна міль, томатний мінер, сірий томатний черв’як, томатний опік, томатний в’їдливий черв’як, та ін.

    Досить широкий поліфаг, ушкоджує рослини з 33 ботанічних родин. Основною рослиною-живителем є томат, але ушкоджує також баклажани і картоплю. Може розвиватися на бур’янах  Solanum carolinenseS. xanthii, S. umbelliferum, S. bahamense, але не  пошкоджує перець, тютюн, а з бур’янів роду Solanum – паслін чорний S. nigrum.

    Гусінь належить до  шкодочинної стадії остриці. Тіло гусениці сірувато-зеленого кольору, середньо- і задньогрудні сегменти – насиченого пурпурового забарвлення, черевні сегменти – з пурпуровими плямами, що формують приспинний та пристигмальний ряди. На старших стадіях розвитку досягають довжини 8 мм.

    Вона пошкоджує квітки, листки, плоди томатів. Після народження личинки 1-ї та 2-ї стадій активно розповзаються в пошуках харчування та вбурюються в листки або плоди. В процесі впровадження вони в’ють над собою сітку з павутини. В результаті харчування гусениць 1-2-го віків на листках утворюються  світлі плями, які добре помітні при візуальному огляді рослин.

    У листі гусениці роблять міни харчуючись мезофільною тканиною. Гусениці 3-4-го віків харчуються, перебуваючи в складеному або скрученому листі, всередині плоду або стебла.

    Нерідко гусениці вбурюються з краю чашечки плода замість того, щоб скручувати лист. При високій щільності (заселенні 50% плодів) гусениці можуть вбурюватися в інших місцях. Вони проникають в плід на глибину 0,9-1,9 см.

    Найбільша активність спостерігається у гусениць 3-го віку. У період живлення одна гусениця може пошкодити 3-6 листків. При високій щільності гусениць в результаті пошкодження безлічі листів створюється враження їх опіку. У цьому випадку значно знижується врожайність. Якщо на одній рослині харчується 1-12 гусениць протягом 45 днів, урожайність може знизитися на 10-40%. Вторинне пошкодження виникає, коли тканини рослини заражаються патогенами і рослина гине або плоди гниють. Приблизно 60-80% плодів томатів можуть бути заражені за один сезон.

    При обстеженні слід звертати увагу на плями на листі і плодах, скрученою листя, екскременти на шкірці плодів або з краю чашечки. Серпантин мін у гусениць молодших віків схожий на міни личинок мух роду Liriomyza. Однак їх легко розрізнити. Личинки листових мінерів залишають екскременти в міні, а гусениці томатної остриці виносять їх на поверхню і залишають біля вхідного отвору.

    Імаго  томатної молі найбільш активне в сутінках і на світанку, в денний період метелик ховається серед листя рослин-господаря. Для запобігання занесення шкідника на територію України потрібно окрім фітосанітарної експертизи об’єктів регулювання, проводити моніторинг наявності чи відсутності томатної остриці в польових умовах за допомогою спеціалізованих феромонних пасток, згідно з результатами досліджень , найбільше число самців було спіймано саме таким чином у період з 7 до 11 ранку.

    На вимогу Євросоюзу  одна з умов ввезення томатів у Європу – встановлення вільного місця  виробництва або виробничої ділянки на відсутність томатної молі Keiferia lycopersicella (Walsingham, 1897). Це передбачено порядком офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 №487.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій