• In English
  • БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВУСАЧІВ РОДУ МОНОХАМУС
    , опубліковано 16 Березня 2021 року о 11:11

    Деревина у багатьох країнах світу є основним матеріальним ресурсом лісу, який використовує людина. Сьогодні без неї не можуть обійтися багато галузей промисловості. Вона займає важливе місце в міжнародній торгівлі. При міжнародному товарообміні збільшується ризик поширення небезпечних шкідників деревини. Розширення торгівельних відносин України з багатьма країнами світу, у тому числі з недостатньо вивченими щодо карантинного і фітосанітарного стану, істотно збільшує ризик завезення з деревиною та лісоматеріалами нових, невідомих для України шкідників лісу. Розмножуючись у масовій кількості, деякі з них, особливо стовбурові, призводять до часткової або повної загибелі не тільки окремих дерев, але й цілих лісових масивів.

    Одними з найнебезпечніших шкідників є вусачі роду Monochamus які нападають в основному на ослаблені та зрубані дерева, прокладаючи ходи у заболоні, під корою та в деревині. Пошкоджена деревина втрачає товарну цінність. Личинки заселяють колоди, які тривалий час знаходилися у лісі, утворюють ходи в деревині, завдаючи значних економічних втрат. Самки жуків в період відкладання яєць переносять личинок стовбурових немадод четвертої стадії розвитку із заражених дерев на здорові. Через «зарубки» в корі, вигрезені самками, а згодом – ходи, пророблені личинками, немадоди проникають в деревину.

    Імаго завдовжки від 15 до 30 мм, у самців, зазвичай, вусики довші за тіло у 1,5-2 рази .Переважно усі вусачі дають одну повну генерацію за рік, однак для деяких видів у північній частині свого ареалу необхідно 2 роки для однієї генерації. Літ імаго і триває з травня до вересня в залежності від виду. Пік активності – червень – липеньДля статевого дозрівання імаго необхідно додаткове живлення впродовж 10 днів. Жуки живляться молодими пагонами та корою. Імаго віддають перевагу ослабленим деревам або щойно зрубаним колодам, на яких паруються і відкладають яйця.

    Самки відкладають яйця у конічні лунки «зарубки», вигризені мандибулами у корі дерева-живителя. В кожній лунці знаходиться по одному яйцю, у деяких взагалі їх немає. Самки живуть до 83 днів і за цей період відкладають 60-120 яєць. Оптимальна температура для відкладання яєць 20ºС. Личинки відроджуються через 6-14 днів, розвиваючись проходять 4 віки.

    Личинки 1-2 віків живляться у флоемі, 3-го віку – вгризаються у заболонь, утворюючи тунелі, які мають довжину 5-30 см, ширину до 3 см. Фаза личинки триває 280-320 днів. Личинка останнього віку утворює лялечкову колисочку  в якій заляльковується (фаза лялечки триває 12-20 днів). Перед виходом комахи із лялечки відбувається заселення нематодами. Виліт імаго, зазвичай, відбувається ввечері і вночі.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій