• In English
  • АМЕРИКАНСЬКИЙ БІЛИЙ МЕТЕЛИК – НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК БАГАТОРІЧНИХ НАСАДЖЕНЬ
    , опубліковано 17 Березня 2021 року о 17:17

    Одна з найнебезпечніших для багаторічних насаджень комах – американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury), який належить до родини Ведмедиків. Судячи з назви, неважко здогадатися, що історичною батьківщиною американського метелика є Північна Америка, де він поширений на землях Канади до Мексики. На сусідньому південному континенті комаха обрала Колумбію.

    В 1949 році його побачили в Югославії. У 1952 році шкідник був виявлений на території України на Закарпатті, а незабаром з’явився у південних регіонах Росії та республіках Центральної Азії.

    Американський білий метелик відноситься до багатоїдних шкідників. Його гусениці можуть живитись 636 видами плодових, декоративних, лісових та інших культур, з яких у Північній Америці фітофаг пошкоджує 200 видів, у країнах Європи – 234, Азії – понад 300 видів рослин. Завдяки високій здатності до адаптації у нових екологічних умовах, шкідник досить швидко знаходить нові види рослин для свого живлення.

    Основна ознака пошкодження – наявність на деревах павутинних гнізд.

    Типове павутинне гніздо американського білого метелика сформоване з тоненької павутини, яка обплутує спочатку 1-2, а потім декілька верхівкових листків на гілці. У міру зростання гусені і недостачі їжі всередині гнізда, павутиною обплутуються все нові і нові листки. Згодом гніздом стає ціла гілка чи частина її розміром 1-2м.

    Особливістю метеликів є білосніжний колір крил і тулуба. Останній має опушення, через що комаха здається пухнастою. Деякі особини на крилах мають розсипані чорні або коричневі плями невеликого діаметру.

    Американський метелик переживає зиму у вигляді лялечки. Він забирається у щілини будинків, у щілини кори дерев, у розломи гілок та інші куточки. Комаха виходить зі свого сховища лише навесні, коли  починається цвітіння яблуні.

    Молоді гусениці їдять м’ясисту частину листя, багату соком, залишаючи своєрідний скелет. Дорослі особини здатні впоратися з цим, не залишаючи навіть сліду листя. Цей процес триває до осені.  Якщо не вжити заходів, щодо боротьби з американським білим метеликом, то рослина може навіть загинути.

    Американський білий метелик досить швидко поширюється по різних континентах, проте основну роль у цьому відіграють не лише біологічні особливості шкідника, а й ряд пасивних факторів: транспортні засоби, вітер. Переміщення повітряних течій досить часто сприяє перенесенню шкідника у великих кількостях на значні відстані.

    Встановлено, що у пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка АБМ може відлітати в середньому на відстань до 250-300 м.

    Для попередження занесення та розповсюдження американського білого метелика слід проводити детальний огляд імпортних та вітчизняних вантажів , пакувального матеріалу , транспортних засобів , які надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів проводити під контролем державних інспекторів управління фітосанітарної безпеки.

    Для боротьби у виявлених вогнищах шкідника застосовують  агротехнічні та хімічні методи.  Гілки з гніздами обрізають і спалюють. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусениці знімають і спалюють.

    Обмеження інтенсивності поширення АБМ на території України можливе лише за єдиної державної програми дотримання карантинних заходів, оскільки поширення цього фітофага тісно пов’язане з неконтрольованими наразі насадженнями лісосмуг уздовж автомобільних та залізничних шляхів, декоративними насадженнями скверів і парків. Для попередження занесення АБМ на територію, вільну від шкідника, слід проводити детальний огляд імпортних та вітчизняних вантажів, пакувального матеріалу, транспортних засобів, які надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів проводити за узгодженням або з дозволу фітосанітарної служби. При виявленні нових вогнищ поширення американського білого метелика встановлюється карантинний режим і забороняється вивезення продукції в зону, де відсутній даний шкідник. У карантинній зоні проводяться відповідні заходи щодо локалізації та ліквідації вогнищ цього регульованого організму

    Call Now Button
    Будь в курсі подій