• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ КАРТОПЛЯНИХ БЛІШОК РОДУ EPITRIX
    , опубліковано 17 Березня 2021 року о 09:09

    Картоплярство – галузь сільсько-господарського виробництва, що вирощує картоплю для продовольчих, кормових і промислових цілей. Картопля – цінна продовольча, кормова і технічна культура. Тому картопля є однією з основних культур в економіці країни. Попит на українську картоплю у світі значно зріс. Проте, щоб скористатись своїм шансом і вийти на світовий ринок, має бути підтверджено вільні від карантинних організмів ділянки та місця виробництва зокрема і від блішок роду Epitrix, які внесені ЄОКЗР до списку карантинних організмів А1.   Головною  рослиною – живителем є картопля (Solanum tuberosum),другорядні: томат їстівний (Lycopersicon esculentum),тютюн справжній (Nicotiana tabacum), а також інші види родини пасльонових (Solanaceae). За відсутності  пасльонових  шкідник заселяє також буряк звичайний (Beta vulgaris), капусту городню (Brassica oleracea),салат (Lactuca sativa), квасолю звичайну (Phaseolus vulgaris), огірок посівний (Cucumis sativus). В Україні до списку А1 (карантинні організми відсутні на території України) входять чотири види блішок: E. cucumeris, E. papa, E. subcrinita, E. tuberis. Це дрібні комахи (1,5 – 2 мм), що здатні долати великі відстані (до 3-х км). Повний цикл розвитку блішок відбувається на рослинах родини пасльонових, проте картопля є основною рослиною-живителем. Географічне поширення Північна Америка Канада США. Південна Америка :Еквадор.

    Дорослі комахи живляться листями, їхні личинки – бульбами і коренями рослин. Більш за все пошкоджуються ранні сорти картоплі та насіннєва картопля. Личинки живляться паростками картоплі.

    Основну шкоду завдають личинки, живлячись бульбами та коренями картоплі. Вони пошкоджують шкірку і поверхневі шари бульб. Імаго живиться листками, прогризаючи епідерміс і паренхіму. Особливо пошкоджуються жуками середньо- і пізньостиглі сорти картоплі. Без хімічної обробки врожай картоплі може бути повністю знищеним.

    Картопляні блішка –  Epitrix tuberis Gent., мають дві генерації на рік. Зимують дорослі жуки в грунті на глибині 20-30 см. Окремі особини  здатні заглиблюватись до 50 см. Жуки добре літають. Морфологія: імаго завдовжки 1,5- 2 мм, чорне з коричневими ногами і антенами має видовжено-овальну форму тіла, поверхня надкрил та передньоспинки  дрібноскульптурована, стегна задніх ніг потовщені.  Жуки мають здатність літати і стрибати.

    У пошуках кормових рослин вони розлітаються на 1-2 км від місць відродження. Через 50-60 днів починається репродуктивний період, який триває 35-55 днів. Самка з інтервалом у 2-3 дні відкладає у грунт при основі стебла 11-15 яєць. Яйце: дрібне білувате чи жовтувате, видовжено-овальне. Личинка: завдовжки 12 мм ,білувата, струнка, циліндрична,  голова коричнева.

    У середньому плодючість самок 180-190 яєць. Інкубаційний період 6-10 днів. З яєць відроджуються личинки, які живляться коренями і бульбами картоплі впродовж 14-28 днів. Заляльковуються личинки в грунті. Фаза лялечки триває 4-10 днів, після чого з’являється імаго нової генерації. Якість грунту та його вологість не впливає на відродження імаго. Плодючість і тривалість життя жуків зростає при живленні листками картоплі порівняно з іншими видами рослин. Виживання личинок максимальне на бульбах і коренях картоплі.

    Імаго другої генерації з’являється у липні – вересні. Розвиток генерації триває 35-85 днів. Заляльковування починається у серпні і може тривати до початку листопада. Відроджені імаго деякий час живляться листками пасльонових, потім заглиблюються у грунт і впадають в діапаузу.

    Ознаки пошкодження.  Імаго живляться листками картоплі утворюючи характерні округлі отвори діаметром 1,0-1,5 мм. Личинки прокладають ходи, проникаючи в бульби на глибину до 1.5 см. Як наслідок утворюються глибокі розтріскування бульб, шкірка стає грубою і пухирчатою, іноді бульби деформуються. М’якоть бульб перетинають довгі ходи личинок, виповнені пробковою тканиною.

    Способи поширення. Дорослі жуки здатні самостійно перелітати на сусідні поля картоплі, але таке поширення має місцеве значення. Розповсюдження між країнами може відбуватися у фазі лялечки або діапазуючих  імаго з грунтом чи бульбами картоплі. У деяких випадках у бульбах картоплі  можуть бути присутні  личинки. Але таке поширення малоймовірне так, як личинки залишають бульби відразу після  завершення розвитку, ще до збирання врожаю.

    Гарбузова блішка (E. cucumeris) має одну генерацію на рік. За рік шкідники мають 2-3 покоління.  Вихід дорослих особин відбувається в травні – на початку липня. Літ жуків триває близько 10 тижнів. Через тиждень самки починають відкладати яйця – дрібні, сферичні, білуваті. За сезон одна самка може відкласти до 200 яєць. Личинки – білі, тонкі, циліндричні від 5 до 12 мм, з коричневою головою. Зимують дорослі комахи і лялечки в рослинних рештках у грунті.   Дорослі комахи  живляться листям картоплі та інших рослин, утворюючи в них отвори діаметром 1-1,5 мм. Жуки мають здатність стрибати, але не літають. Личинки блішок живляться корінням картоплі, а найнебезпечніші E.cucumeris та E.tuberis пошкоджують бульби, поверхня яких вкривається дрібними субпідермічними борознами. Проте самих комах всередині бульб ніколи не виявляли. Внаслідок цього картопля втрачає товарний вигляд та якість, особливо насіннєва. До того ж доведено, що блішки є переносниками бактеріальних  хвороб  та вірусу мозаїки томатів.

    Шкідники поширюються в стадії лялечки, личинки чи діапазуючого  імаго як з насіннєвою так і з продовольчою картоплею, а також з рослинними рештками, грунтом та знаряддям для обробітку. Складність контролю чисельності блішок полягає в тому, що рослини-живителі широко поширені на невиробничих площах. Та й клімат Європи є досить сприятливим для їх швидкої акліматизації. Живлення широким спектром рослин ускладнює виявлення та знищення шкідників. Тому фітосанітарні заходи є першочерговими у захисті кордонів нашої держави від проникнення блішок. І основні серед них :

    – заборона ввезення в Україну грунту та садивного матеріалу з грунтом;

    – об’єкти регулювання повинні надходити у супроводі фітосанітарного сертифікату з обов’язковим  оглядом та відбором зразків;

    – у випадку виявлення шкідника в партії товару остання повертається до країни-імпортера або знищується.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій