• In English
  • ПОШИРЕННЯ ТА ШКОДОЧИННІСТЬ ЗАХІДНОГО КВІТКОВОГО ТРИПСА
    , опубліковано 18 Березня 2021 року о 14:14

    За́хідний квітко́вий трипс (Frankliniella occidentalis Perg.) — багатоїдний шкідник, пошкоджує більше 250 видів рослин з понад 65 родин. В північній Європі трипс присутній в основному на овочевих культурах таких як огірки, перець, а також на квіткових – хризантемах, герберах, трояндах і сенполіях в теплицях, але в південній Європі західний квітковий трипс в широкому масштабі уражує багато польових культур, включаючи полуницю, виноград і артишок. Шкідник впливає на комерційне вирощування рослин різними методами, безпосередньо, скорочуючи урожай і їх ринкову якість, або через кормову рослину пошкоджуючи її перенесенням вірусних хвороб. Деякі культури, включаючи зрізані квіти, полуниці, перець і огірки, при ураженні їх трипсами практично повністю втрачають ринкову цінність. На інших культурах, ушкодження більше проявляється завдяки зараженню тосповірусами.

    Ознаки зараження трипсом широко коливаються, в залежності від рослин, які він атакує. На трояндах чи герберах з червоними квітами, або на темних квітах сенполій ураження проявляються як білий наліт. Значне ушкодження призводить до деформації зародків, якщо зараження відбувається перед початком цвітіння. У перцю і огірків, що були атаковані, на початку розвитку зав’язі, спостерігаються серйозні порушення під час дозрівання. На листі утворюється сріблястий наліт, листок деформується, в місцях живлення утворюються плями та шрами. Яйця відкладені в тканини пелюсток спричиняють ефект гусячої шкіри на квітах типу орхідей, а яйцекладка на чутливих плодах типу винограду призводить до розтріскування шкірки плоду і наступного його ураження грибами. Проводячи на рослинах весь життєвий цикл, комахи пошкоджують клітини, харчуючись соком. Заражені рослини сповільнюються в рості, втрачають листя і квіти, плоди деформуються. Знижується врожайність культур. Основною ознакою присутності шкідника на рослинах є поява на зеленому листі сухих  світлих плям і чорних крапок.

    Поширення західного квіткового трипса відбувається шляхом ввезення заселеної розсади квіткових та овочевих культур, з плодами і декоративними рослинами. Безпосередньо в теплицю він може залетіти з сусідньої ділянки, бути занесений на одязі людини. Самки часто відкладають яйця в тканини рослин. Зовні їх неможливо визначити. Зрізавши заражені рослини, можна принести шкідників в будинок або оранжерею. У літню пору трипси залишають теплиці, поширюючись в окрузі.

    У 1999 році західний квітковий трипс був вперше виявлений в оранжереї ТОВ «Декоративні культури» м. Маріуполя Донецької області на площі 0,5 га. Кордони вогнища трипсу були своєчасно встановлені. Протягом 2000–2005 років щорічно підприємством проводиться комплекс агротехнічних та хімічних заходів по боротьбі з трипсом.

    Заходи, що проводяться, дозволяють стримувати зростання чисельності шкідника у вогнищі, але повністю ліквідувати вогнище не вдається. За результатами проведених контрольних обстежень у 2005 році та лабораторної експертизи виявлені поодинокі особини трипса у вогнищі. Тому, оранжерея ТОВ «Декоративні культури» площею 0,5 га м. Маріуполя залишається під карантинним режимом по західному квітковому трипсу.

    Дорослі комахи та личинки західного квіткового трипсу легко переносяться вітром, а також на одязі та у волоссі персоналу теплиць. В інші країни трипс переноситься зі зрізаними квітами, розсадою та іншим садивним матеріалом. Тому необхідно здійснювати постійний фітосанітарний  контроль приватних і державних тепличних господарств, куди завозиться імпортна розсада овочів, квітів та інший садивний матеріал. З карантинних заходів головним є фітосанітарний контроль імпортного зрізу квітів та горщикових культур, як основних розповсюджувачів шкідника.

    Методи боротьби. Знищити дрібного шкідника досить складно. На своїй батьківщині він отримав стійкий імунітет до багатьох хімічних препаратів. Імаго і личинки воліють ховатися в бруньках, бутонах, лусочках рослин, що ускладнює вплив на них інсектицидів. Виявити каліфорнійського квіткового трипса допомагають клейові пастки синього кольору. Особливо вони ефективні в комплексах з вирощування квітів. Тут часто відбувається зрізка, потривожені комахи вилітають і потрапляють в пастки.

    У боротьбі з карантинним організмом використовується комплекс заходів:

    – Біологічний. У закритому грунті знищити шкідників допомагають хижі кліщі OriuslaevigatusNeuseiuluscucumeris. Рослини обробляються біологічними препаратами, ефективними проти фітофагів.

    – Хімічний. Найбільш дієвим засобом проти шкідників виявилася суміш препаратів «Акарін» і «Актара» в пропорції 0, 4%: 0.06%. Можна застосовувати інсектициди по одному. Максимальна ефективність проявляється через 7 днів після обробки. Рекомендується обприскування «Актелік», «Конфідором».Але нобхідно звертати увагу те, щоб препарат був внесений до «Переліку пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»

    – Агротехнічний. Шкідник з’являється в теплицях, де вирощування овочевих та квіткових культур відбувається круглий рік. Для успішної боротьби слід на один сезон відмовитися від посіву зелених культур в зимовий період. Хороші результати дає знищення рослинних залишків в міжсезоння, дезінфекція грунту і приміщення

    Згідно з «Переліком пестицидів та агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» для боротьби з західним квітковим трипсом рекомендуються такі інсектициди: АктелікАплаудВекторКонфідорМоспіланТалстарЦиклонШерпа. Розв’язання проблеми з західним квітковим трипсом полягає перш за все в профілактиці. Ретельний контроль продукції, що завозиться і високий рівень агротехніки — економічно набагато ефективніше використання будь-яких, навіть найсучасніших винищувальних заходів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій