• In English
  • ДИПЛОДІОЗ КУКУРУДЗИ – STENOCARPELLA MAYDIS (BERKELEY) SUTTON
    , опубліковано 19 Березня 2021 року о 16:16

    Диплодіоз кукурудзи є однією з найбільш небезпечних хвороб цієї культури, викликається мікроскопічним грибом Diplodia zeae Lev, він вражає і стебла, і листя, але найбільше – зерна і качани. В результаті на рослині з’являються коричневі плями, листя в’яне, стає сухим і набуває сірого відтінку. Стебла розм’якшуються і надломлюються. Ці симптоми нагадують ураження викликані заморозками. Хвороба поширена в Європі, Азії, Африці, Північній, Південній та Центральній Америці, Австралії. Диплодіоз кукурудзи  є регульованим шкідливим організмом, внесеним до переліку відсутніх в Україні (список А-1). Основне джерело інфекції – уражені рослинні рештки, на яких у грунті зберігається грибниця до чьотирьох років , а додаткове – заражене насіння, з яким і можливе його ввезення на територію України.

    Збудник викликає зниження схожості насіння від 5 до 40%, а заражене зерно може викликати мікотоксикоз при згодовуванні великій рогатій худобі, або вівцям. Шкода також обумовлена щуплістю зерна та поляганням рослин. Втрати врожаю можуть складати до 50%.  Шкодочинність хвороби полягає також у зниженні товарних якостей зерна (крохмалю, жиру).

    Хвороба сильно розвивається у тих зонах, де за липень – вересень сума опадів  становить 500 мм і більше при середньодобовій температурі не нижче 20°С. Запізнення із збиранням кукурудзи спричиняє посилення розвитку диплодіозу на качанах. Ураження качанів на деяких полях може сягати 15-25%. У місцевостях, де середньодобова  температура вересня – нижче 13°С, навіть за достатньої вологості  диплодіоз не розвиватиметься, так само як і в місцевостях, де за липень – вересень опадів випадає менше 150мм. Такі спостереження дуже важливі для прогнозування цієї хвороби для зон вирощування кукурудзи в Україні. Сприйнятливість вітчизняних сортів і ліній кукурудзи до диплодіозу не вивчено. Повністю стійкі до цієї хвороби сорти у виробництві відсутні.

    Згідно з міжнародними фітосанітарними стандартам ЄОЗР, насіння кукурудзи із країн, в яких виявлено вогнища карантинних збудників, має бути отримано від культури, визнаної вільною від патогенів протягом сезону вегетації (згідно з МСФЗ № 29). Для своєчасного виявлення патогенів, посіви кукурудзи протягом вегетації треба тричі обстежити – у фазі сходів (3-4 листочки), у період викидання волоті, за два тижні до збирання врожаю. У разі виявлення вогнищ запроваджують особливий карантинний режим. На полях із сильним ступенем ураження всі рослини скошують і спалюють, грунт і техніку дезінфікують.

    Основними обмежувальними заходами поширення цієї хвороби є : карантинні, дотримання правильних сівозмін та строків сівби, вирощування сортів і гібридів кукурудзи, які мають підвищену стійкість до диплодіозу, боротьба з хворобами в період вегетації рослин, своєчасний збір врожаю.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій