• In English
  • ПЛОДОВА ГНИЛЬ -MONILINIA FRUCTICOLA
    , опубліковано 19 Березня 2021 року о 16:16

    Плодова  гниль — найбільш поширене грибкове захворювання.  Monilinia fructicola – це вид грибів порядку Helotiales, який є збудником плодової гнилі кісточкових. Належить до списку А1, карантинних організмів, відсутніх в Україні. Захворювання викликає скидання цвіту, загибель гілок та плодову гниль. Збудник уражує плодові дерева. В першу чергу кісточкові культури роду Prunus: сливу, вишню, персик, нектарин, абрикос, мигдаль, черешню та інші. У меншій мірі яблуні і груші. Monilinia fructicola, продукуючи спори, демонструє найбільшу шкодочинність у вологі сезони. Тривалість вологих періодів, необхідних для інфікування, залежить від показників температури. M. fructicola часто залишається неактивною до самого дозрівання плодів. Гниль може поширюватися вже після збору врожаю, в цьому випадку інфіковані зрілі плоди загнивають за кілька днів в теплих умовах. Заражений цвіт в’яне і покривається сіруватою цвіллю. Пелюстки можуть здаватися світло-коричневого кольору, нібито просоченими водою. За такого цвіту не утворюються плоди. Квітки, що опали, можуть налипати на гілки та стовбур, створюючи джерело спор, які спровокують поширення хвороби. На персиках і абрикосах інфекція здатна поширюватися на гілочки, спричиняючи бурі овальні нарости, які можуть їх оперезати і викликати загибель. На плодах гниль проявляється як невеликі круглі коричневі плями, які швидко збільшуються в розмірах, викликаючи загнивання всього плоду.

    На гнилих ділянках з’являються сіруваті спори. Інфіковані плоди з часом стають зморщеними та чорними, муміфікуються. Можуть опадати або залишатися прикріпленими до дерева. Гриб зимує на муміфікованих плодах на землі або на дереві та в гілочках.   Навесні продукується два види спор, які можуть інфікувати дерево. Конідії – на муміфікованих плодах та наростах на гілочках. Апотеції – на муміфікованих плодах, що лежать на землі. Апотеціїї випускають аскоспори під час цвітіння, але не беруть участі у більш пізньому зараженні. При вторинній інфекції спори, що утворюються на цвіті, є джерелом інфекції нового врожаю. Заражені плоди вкриваються сіруватими спорами, які поширюються вітром та дощем на здорові плоди. Комахи також можуть сприяти поширенню хвороби.

    Серед засобів захисту застосовується санація садів, видалення муміфікованих плодів та обрізання уражених гілочок.  Для уникнення або зменшення даної проблематики слід провести агротехнічні та хімічні заходи.

    1.Восени ретельно вирізати засохлі та хворі гілки, робити це краще при частковій наявності листів на деревах, тоді легкше відрізнити грань між ураженої і здорової тканиною, при цьому слід захоплювати 3-5 см здорової гілки).

    2.Омолодження старих, сильно заражених дерев.

    3.Прибирання та знищення хворих плодів на дереві і під деревом.

    4.Своєчасне внесення мінеральних добрив.

    5.У період зберігання в сховищах підтримувати температурний режим і оптимальну вологість. Проводити постійну вибірку уражених плодів.

    6. Проводити хімічний захист восени після листопаду і рано навесні в період набрякання бруньок спеціалізованими фунгіцидами до складу яких входить мідь.

    При проведенні захисних заходів дотримуйтесь заходів безпеки і охорони навколишнього середовища.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій