• In English
  • ЗАХИСТ ПОСІВІВ КУКУРУДЗИ ВІД БУР’ЯНІВ
    , опубліковано 16 Квітня 2021 року о 10:10

    При вирощуванні кукурудзи надзвичайно великої шкоди завдають бур’яни. Відомо близько 200 їх видів, які конкурують з рослинами кукурудзи за поживні речовини, світло, вологу. На початкових етапах вегетації культура не може конкурувати з цими видами шкодочинних об’єктів, які добре пристосувались до умов зовнішнього середовища та швидко утворюють міцну надземну та розвинену кореневу систему, пригнічуючи посіви кукурудзи. Окрім того, рядки кукурудзи пізно змикаються, тому для сходів бур’янів, що з’являються одночасно зі сходами кукурудзи, створюються сприятливі умови. Чутливість кукурудзи до бур’янів та її конкурентоспроможність на всіх фазах неоднакові. До фази 2-3 листків кукурудза малочутлива до рослин-конкурентів. Від фази розвитку третього і до появи восьмого листків забур’яненість посівів є причиною різкого зниження урожайності. У цей період (20-30 днів) посіви кукурудзи мають бути вільними від бур’янів. В боротьбі  з однорічними злаковими та дводольними бур’янами проводять оприскування грунту до сівби, після сівби але до появи сходів кукурудзи одним із  грунтових гербіцидів, наприклад Примекстра ТZ Голд (4,0-4,5 кг/га); Харнес,к.е, (1,5-3,0 кг/га); Ацетоган ,КЕ (2,0-3,0 кг/га); Зеагран 350 (1,0-2,0 кг/га); Екстрем,КЕ (1,5-3,0 кг/га) та інш.

    Якщо погодні умови були несприятливими для внесення грунтових гербіцидів, можна використати в боротьбі з однорічними та багаторічними злаковими та дводольними бур’янами гербіциди Базис 75. ВГ- 20-25 г/га + ПАР Тренд 90-200мл/га; Бату, в.г -20-25 г/га +ПАР Талант -200 мл/га; Таск 64,в.г -307-385 г/га + ПАР Тренд 90-200 мл/га, та інші. Для цих гербіцидів найкращим орієнтиром для внесення є фаза 2-х листків у кукурудзи при ранніх стадіях розвитку бур’янів.

    Перелік післясходових (страхових) гербіцидів представлено ще ширшим асортиментом, що дає змогу підібрати необхідний продукт у залежності від виду забур’яненості на більш пізніх етапах розвитку культури. До цієї групи препаратів належать гербіциди МайсТер Пауер (1,25 -1,5кг/га); МайсТер (150г/га) оприскування якими проводять у фазі 3 – 7 листків у культури, які використовують проти однорічних та багаторічних дводольних та злакових  бур‘янів. Гербіциди  Мілагро 040 SC, к.с.(1,0-1,25 кг/га); Мілагро 240,Кс (0,16-0,2л/га); Ніка,ВГ (50-70 г/га+ ПАР Ескорт 200 мл/га),–  страхові післясходові гербіциди із найширшим вікном застосування (4-10 листків культури). Ці гербіциди здатні контролювати однорічні та багаторічні злакові бур’яни.

    Для підсилення дії  гербіциду Мілагро і його аналогів проти дводольних бур’янів, у залежності від фази розвитку культури та виду шкідливої рослини, можуть застосовуватись бакові суміші з гербіцидами Пріма 911 SE, с.е.Естерон 600 ЕС, к.е.Пік 75 WG, в.г., Ланцелот 450 WG, в.г.   та інші.

    Головне, всі с-г виробники повинні пам’ятати, що обробка рослин повинна здійснюватись суворо за показаннями з обов’язковим врахуванням економічної межі шкідливості, ступеню розвитку бур’янів, а також прогнозу погоди. Всі роботи з пестицидами слід проводити в  ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10° C. До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності посвідчення (допуску) про спеціальну підготовку та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидам.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій