• In English
  • РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ВІДДІЛУ КОНТРОЛЮ ЗА РЕГУЛЬОВНИМИ ЦІНАМИ ЗА І КВАРТАЛ 2021 РОКУ
    , опубліковано 21 Квітня 2021 року о 16:16

    Відповідно до вимог Закону України «Про звернення громадян» Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області забезпечуються відповідні умови для реалізації громадянами конституційних прав на звернення. Протягом 1 кварталу 2021 року Головним управлінням проводилась робота щодо неупередженого та всебічного розгляду звернень громадян щодо порушення їх прав, оперативне вирішення проблем, задоволення законних інтересів громадян у сфері ціноутворення.

    За звітний період до відділу контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Відділ) надійшло 80 звернень громадян, у т. ч. з Державної установи «Урядова «гаряча лінія» – 13.

    Протягом січня – березня 2021 року відділом було здійснено 47 заходів державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, з них 43 позапланових, у т. ч. 38 – на підставі звернень громадян, та 4 – планових на виконання річного плану здійснення заходів державного контролю, затвердженого наказом Держпродспоживслужби.

    У 89 % перевірених суб’єктів господарювання виявлені порушення державної дисципліни цін. З метою усунення порушень у сфері житлово-комунальних послуг суб’єктам господарювання винесено 17 приписів та 29 рішень, якими зобов’язано привести тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня та повернути необґрунтовано нараховану плату споживачам у сумі 5,97 млн. грн шляхом здійснення перерахунків. За результатами проведення планового заходу державного контролю на фармацевтичному ринку суб’єкту господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування регульованих цін на лікарські засоби надіслано рішення з вимогою сплатити штраф у розмірі 3,3 тис. грн.

    За порушення вимог законодавства про ціни і ціноутворення та одержання необґрунтованої виручки у сфері житлово-комунальних послуг до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції (штраф) в сумі 1,97 млн. грн., а за створення перешкод у проведенні перевірок на суму 646,0 тис. грн. На керівників суб’єктів господарювання складено 8 протоколів про адміністративні правопорушення, згідно яких накладено на посадових осіб адміністративні штрафи на суму 15,0 тис. грн.

    За три місяця 2021 року суб’єктами господарювання у добровільному порядку  сплачено до державного бюджету 40,1 тис. грн. штрафних санкцій. Керівниками суб’єктів господарювання на виконання постанов про адміністративні правопорушення добровільно сплачено 1,1 тис. грн. та примусово стягнуто 11,0 тис. грн.

    Начальником Відділу було прийнято участь у роботі 2 комісій/робочих груп з розгляду розрахунків планових тарифів на житлово-комунальні послуги, створених міськими радами у Київській області та взято учать у конкурсній комісії з визначення виконавця послуг по вивезенню твердих побутових відходів.

    Також, щомісячно Відділ продовжує проводити моніторинги застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Зокрема, аналізуються розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які ввійшли до програми реімбурсації. Суб’єктам господарювання, у яких за результатами моніторингів були виявлені порушення, направлені листи-попередження з метою уникнення в подальшому завищення державних регульованих цін на лікарські засоби.

    Завдяки роботі Відділу контролю за регульованими цінами за 1 квартал 2021 року споживачам житлово-комунальних послуг Київської області фактично повернуто                  160,5 тис. грн.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій