• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА У ПОЛЯХ ЗЕРНОВИХ КОЛОСОВИХ КУЛЬТУР!
    , опубліковано 19 Травня 2021 року о 12:12

    Фітосанітарним моніторингом озимих зернових культур, проведеним спеціалістами управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні, відмічено переліт після зимової діапаузи із місць зимівлі до посівів озимих пшениці та ячменю головного шкідника зернових полів – клопа шкідливої черепашки. Надалі шкідник заселятиме ярі пшеницю та ячмінь.

    Пошкодження дорослими клопами під час виходу в трубку рослин негативно впливає на кількісні показники врожайності.

    Згідно ст. 4, 5 Закону України «Про захист рослин» фітосанітарний нагляд за станом угідь, посівів, насаджень та  виконання заходів щодо захисту рослин здійснюють підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни, діяльність яких пов’язана з користуванням землею, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення.

    Необхідно проводити ретельні спостереження озимини та після повного переселення перезимувалого клопа шкідливої черепашки у посіви (переліт імаго вважається завершеним, коли у полях вирівнюється співвідношення самців і самок) провести захист посівів через обприскування інсектицидами, рекомендованими «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». (ЕПШ клопа-черепашки 2-4 і більше імаго на кв.м). Ці обробки будуть ефективні й проти інших супутніх шкідників зернових культур.

    Для прийняття рішення щодо захисту зернових колосових культур від перезимувалих хлібних клопів під час обліку важливо знати, що за прохолодної погоди комахи перебувають у нижніх ярусах травостою, у вузлах кущення рослин, щілинах під грудочками ґрунту.

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій