• In English
  • АМЕРИКАНСЬКИЙ МЕТЕЛИК
    , опубліковано 20 Травня 2021 року о 00:00

    В Україні з величезною швидкістю розповсюджується шкідник – американський білий метелик. Гусениці цієї небезпечної комахи повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Це призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення у підсумку чого знижується врожайність. На наступний рік в кращому випадку таке плодове дерево різко зменшить свій врожай, в гіршому випадку може навіть засохнути.

    Американський білий метелик – білосніжний, із шовковистим відливом. Іноді зустрічається з темними або жовто-коричневими цяточками на крилах. Голова, груди, ноги і черевце вкриті білими волосинками. Вусики чорні з білим запиленням: у самців перисті дворядно-гребінчасті, у самиць – дворядно-пильчасті нитчасті. Розмах крил метелика 25–36 мм (іноді 40–50 мм), довжина тіла 9–15 мм. Живе 8–10 діб.Розвивається у двох генераціях. Літ метеликів другого покоління починається у другій половині липня. Метелики цього покоління відкладають до 2500 яєць. Зимує у стадії лялечки на штамбах дерев, у тріщинах кори, опалому листі, ґрунті, упаковці, ящиках.Самиці відкладають яйця на нижню частину листка, після чого гинуть. Яйця круглі, жовто-зелені або золотисто-жовті, діаметром 0,5–0,7 мм. Гусениця довжиною 30–35 мм, бархатисто-коричнева з чорними бородавками. Вони живуть колоніями, обплітаючи листки павутинням, утворюють гнізда. Дорослі гусениці зустрічаються на листках поодинці. Вони розвиваються від 38 до 57 днів. На початку липня гусениці американського білого метелика заляльковуються. Лялечка світло-жовта, згодом темно-коричнева, довжиною 10–15 мм, у пухкому павутинному коконі. Стадія лялечки триває 15–20 діб. Зимують лялечки під відмерлою корою дерев, рослинними рештками, в тріщинах ґрунту і щілинах парканів, під навісами та в інших захищених місцях. Навесні після переходу середньодобової температури вище 10оС закінчується їх розвиток, який триває 2–3 тижні.

    Агротехнічні заходи полягають у збиранні та знищенні гусениць та кладок яєць АБМ. Гілки з гніздами гусениць обрізають і спалюють. Одне не знищене гніздо дасть тисячі таких гнізд в наступному році. Для ліквідації вогнищ АБМ обробляють плодові сади та лісосмуги інсектицидами дозволеними до використання в Україні.У зоні поширення шкідника, особливо в населених пунктах, рекомендується застосування бактеріальних препаратів.

    Гнізда, утворені личинками американського білого метелика

    Call Now Button
    Будь в курсі подій