• In English
  • ЗАХІДНИЙ КУКУРУДЗЯНИЙ ЖУК-ШКОДОЧИННІСТЬ, ШЛЯХИ ПОШИРЕННЯ ТА ЗАХОДИ ЩОДО ОБМЕЖЕННЯ ЙОГО РОЗПОВСЮДЖЕННЯ
    , опубліковано 25 Травня 2021 року о 14:14

    Кукурудза — одна з високопродуктивних злакових культур універсального призначення, її вирощують для продовольчого, кормового і технічного використання. У зв’язку з розширенням посівних площ кукурудзи в останні роки, Україна стала важливим експортером зерна, попит на яке невпинно зростає. Значною перешкодою на шляху отримання високих врожаїв кукурудзи є ряд факторів, насамперед досить вагомий вплив мають шкідники, які спричиняють зниження її продуктивності, погіршують посівні, харчові та кормові якості.

    Останніми роками в Україні виникла реальна загроза масового поширення цього шкідника, завдані ним збитки можуть бути наближеними до тих, що зазнають виробники кукурудзи в США та інших країнах світу.

    У 2018 році під час моніторингу за допомогою феромонних пасток на посівах кукурудзи було виявлено карантинний організм – західний кукурудзяний жук у 3-х районах (Білоцероківському, Ставищенському, Тетіївському), 3-х населених пунктах, 4-х господарствах на загальній площі 501 га і, відповідно до ст. 33 ЗУ “Про карантин рослин”, запроваджено карантинний режим.

    У 2019 році з’явилися нові вогнища західного кукурудзяного жука – в 5-ти районах (Білоцерківському, Переяслав-Хмельницькому, Тетіївському, Миронівському, Володарському), 8-ми населених пунктах, 6-ти господарствах на загальній площі 906,6 га, де запроваджено карантинний режим.

    У 2020 році нові вогнища карантинного шкідника з’явилися у 5-ти районах (Таращанському, Кагарлицькому, Тетіївському, Богуславському, Білоцерківському), у 11-ти господарствах на загальній площі 833,5 га.

    Західний кукурудзяний жук належить до родини листоїдів (Chrysomelidae). Дорослі жуки мають овальне тіло довжиною 4,2 – 6,8 мм, жовтувато-бурі з більш темними вусиками і жовтими смужками на надкрилах. Самці дрібніші від самок і мають більш темне забарвлення. Надкрила жовтувато-бурі із зеленкуватим відтінком, у самок – з трьома чорними смугами, які іноді мають вигляд пунктирних крапок. У самців смужки зливаються в одну, особливо в задній частині надкрил. Західний кукурудзяний жук на території України має одну генерацію протягом року. Оптимальна температура для яйцекладки 18ºС.

    Західний кукурудзяний жук – шкідник злакових, кукурудзи,
бобових, гарбузових, складноцвітих, внесений до списку А-2: Карантинні організми, обмежено поширені в Україні (згідно наказу від 29.11.2006  № 716 «Про затвердження Переліку регульованих шкідливих організмів» з внесеними змінами та доповненнями від 04.08.2010 та 16.07.2019).

    Шкодять як личинки, так і жуки. Жуки пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. При живленні жука на генеративних органах зменшується кількість зерен в качані, а в результаті цього падає врожайність.

    Личинки живляться корінням кукурудзи, що призводить до значного зменшення кореневої маси та полягання рослин кукурудзи, за якого неможливий механізований збір урожаю. Жуки та личинки D. v. virgifera є переносчиками збудників грибкових, бактеріальних, вірусних захворювань кукурудзи. Найбільша шкoдoчиннicть зaxідного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи щільність популяції цього шкідника значно зростає. Личинки перших віків спочатку об’їдають кореневі волоски, потім тонке коріння, а потім великі та стрижневі корені, при цьому, личинки переносять збудників кореневих гнилей. В результаті цього пошкоджені рослини жовтіють, відстають в рості, в’януть, а нерідко, молоді рослини гинуть. Пошкоджені дорослі рослини під час сильних вітрів та дощів легко полягають, і стебло набуває форми “гусячої шиї”.

    Розповсюдження шкідника може відбуватися на стадії яйця з ґрунтом. Але для закінчення розвитку яйце має швидко потрапити в сприятливі умови поблизу коріння кукурудзи — інакше личинка, яка відродилась з яйця, загине. На стадії імаго шкідник може поширюватись самостійно: жуки добре літають, швидкість їх активного польоту сягає 10 км за годину; із сильним попутним вітром дальність польоту може становити 20 км за годину і більше. ЗКЖ може також розповсюджуватись на стадії імаго транспортними засобами: з різними вантажами, авто-та залізничними шляхами, засобами повітряних сполучень.

    З метою локалізації та ліквідації західного кукурудзяного жука здійснюють організаційні, фітосанітарні, агротехнічні, біологічні та хімічні  заходи. Моніторинг з метою виявлення. Заходи з локалізації та ліквідації.

    Ефективним агротехнічним заходом проти західного кукурудзяного жука є сівозміна, що включає зернові культури, крім кукурудзи, багаторічні трави, конюшину, люцерну, тощо. Поля кукурудзи, на яких виявлено  вогнища ЗКЖ, переорюють після збирання врожаю і засіюють іншими культурами.

    Біологічний метод спрямований на використання природних ворогів, які допомагають стабілізувати чисельність шкідника. Закордонними вченими оцінено позитивний вплив на ЗКЖ нематод Stenernemacarpocapsae, Heterorhabditis bacteriophora в комбінації з ґрунтовим інсектицидом тефлутріном. В США  ентомофагами західного кукурудзяного жука є комахи з родини Carabidae (Harpalus sp.), Cantharidae (Chauliognathus marginalis), Braconidae (Syrrhizus sp.), тощо.

    З хімічних заходів боротьби основним є обробка рослин пестицидами проти жуків та внесення в ґрунт при сівбі гранульованих препаратів проти личинок західного кукурудзяного жука.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій