• In English
  • СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКА ПЛОДОВА МУХА – НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ УЛЮБЛЕНИХ ФРУКТІВ
    , опубліковано 27 Травня 2021 року о 11:11

    З надходженням імпортних об’єктів регулювання, в тому числі овочів та фруктів, існує  ризик занесення на територію України різноманітних шкідливих організмів. Зокрема, такого карантинного шкідника як – середземноморська плодова муха.

    Ceratitis capitata Wied. – середземноморська плодова муха є одним з найбільш шкодочинних шкідників плодових культур у світі. Цей шкідник може пошкоджувати за різними даним від 200 до 260 і більше видів рослин: різноманітних фруктів, квітів, овочів і горіхів. Віддає перевагу тонкошкірим, стиглим, соковитим плодам.

    Походить ця “красуня” з тропічної Африки (Марокко) і вже поширилась на всіх континентах.

    Шкідника включено до списків карантинних організмів Європейської і Середземноморської організації з карантину і захисту рослин (ЕРРО), Азійської та Тихоокеанської Комісії із захисту рослин (АРРРС), Комітету охорони здоров’я рослин (COSAVE), Ради попередження процедур позовів і заяв (СРРО), Міжнародної і регіональної організації здоров’я рослин (OIRSA), Тихоокеанської організації захисту рослин (РРРО). Це свідчить про те, що C. capitata несе високий фітосанітарний ризик, і в разі проникнення і розповсюдження на нових територіях може заподіяти значні економічні збитки.

    Для України, проникнення і розповсюдження середземноморської плодової мухи в першу чергу загрожує плодівництву південних областей, особливо тих, де є міжнародні морські і річкові порти, через які відбувається ввезення імпортних овочів і фруктів на нашу територію. Більшість плодової продукції з якою відбувається поширення шкідника завозиться морським транспортом, перевантажується в портах і вже потім розвозиться автомобілями в різні точки країни.

    Зовнішній вигляд

    За розмірами середземноморська плодова муха трохи менша звичайної домашньої мухи. Довжина тіла імаго – від 3,5 до 5 мм, пупарії (лялечки) – від 4 до 4,3 мм, личинки – від 7 до 9 мм; самки більші за самців. Забарвлення строкате. Голова середземноморської плодової мухи велика, з яскравими червоними очима. Груди комахи мають яскравий насичений чорний колір, строкаті, зі смугами та плямами жовтого, оранжевого, іржавого кольору. Якщо роздивлятися комаху згори, малюнок на грудях мухи нагадує маску. Черевце мухи жовтувато-оранжевого кольору, з двома біло-сірими смугами. Ноги комахи жовтуватого кольору. У самиць помітний яйцеклад. Муха має досить широкі крила з кількома помітними смужками сіруватого та жовтого кольору. Статевий диморфізм, тобто характерні відмінності будови тіла самиць та самців, у шкідника виражений слабко.

    Розвиток

    Період повного життєвого циклу у середземноморських плодових мух становить 25 – 110 днів. Вони вилітають навесні  при температурі 12 ° С.  Їх основний раціон – сік плодів.

    Під шкірку плодів, які зріють, самка відкладає яйця за допомогою гострого яйцеклада (до 20 штук розміром 0,7 мм жовтого кольору). Протягом життя самка відкладає 300 – 1000 яєць.  Місце проколу плода добре помітне навіть неозброєним оком.

    Личинки з них виходять буквально через день-два і потрапляють в плодову м’якоть, харчуючись там 1 – 3 тижні.

    У плодів відбувається передчасне дозрівання, і вони опадають. Пошкоджена мухою шкірка провокує гниття і пліснявіння плодів. Перед заляльковуванням  личинки досягають в довжину близько 1,0 см. Вони виходять із плодів, які опали і майже розклались, заглиблюються в поверхневий шар ґрунту і заляльковуються. Через 7-10 днів з лялечок виходять мухи. Відмінною здатністю личинок є їх здатність стрибати. Тому іноді можна виявити пупарії в 2 – 3 м від плодів, що впали на землю. Зимівля пупарий відбувається в ґрунті, купах сміття, в овочесховищах. До речі, розвиток личинок прискорюється за умови відкладання мухою яйцекладки в більш стиглі плоди, а також залежить від виду ураженої рослини. Так, розвиток личинки в плодах цитрусових дерев є на 5–10 діб тривалішим, аніж за умов ураження персика.

    Ушкоджені плоди зовні можуть не відрізнятися від здорових, при натисканні вони продавлюються та з проколу витікає сік. З часом пошкодженні місця на плодах твердіють і темнішають, в місці проколу часто утворюються  сіруваті, зеленуваті, буруваті, маслянисті плями, іноді бактеріальні та грибкові інфекції. Розрізавши такі плоди, всередині можна виявити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів яйцекладом з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця тверднуть і темнішають; частіше ушкоджені місця виявляються з нижнього боку висячих плодів. Влітку найчастіше пошкоджуються апельсини, абрикоси, персики та інші плоди, які мають жовто-помаранчеве забарвлення. Також на інтенсивність зараження впливає ступінь достигання плодів: зелені і тверді плоди майже не пошкоджуються мухою, стиглі і перестиглі – навпаки пошкоджуються дуже сильно. Згідно аналітичних довідок щодо виявлень личинок мухи в імпортних вантажах, за останні майже 20 років не було зафіксовано жодного випадку виявлення комах у партіях лимонів та інших фруктів, які мають кислий смак та жовті і зелені шкірки (напр. лайм).

    В Україні, залежно від регіону, середземноморська плодова муха може давати від 2 до 6 поколінь (у південних районах та Криму), у той час як у теплому тропічному кліматі вона розвивається майже безперервно і дає до 16 поколінь за рік. Оптимальний режим для розвитку фітофага створюється за температури повітря +20…28оС та підвищеної (понад 65–70%) вологості повітря, тож найкраще себе він почуває в умовах субтропічного та тропічного клімату. За температури 26 ºС розвиток від яйця до імаго відбувається за 18-20 днів, за температури 16 ºС – за 100 днів. При зниженні середньодобової температури повітря до +12оС і менше розвиток середземноморської плодової мухи припиняється. За температури 0оС і нижче муха і личинки гинуть.

     

    Шляхи розповсюдження.

    Основним джерелом розповсюдження C. сapitata є заселена шкідником рослинна продукція. В основному, це заселені плоди кормових рослин. Дорослі комахи за допомогою вітру можуть пасивно переноситись на значні відстані (до 20 км). При міжнародній торгівлі шкідник розповсюджується з плодами (яйця, імаго, личинки) та садивним матеріалом рослин-живителів (пупарії на коренях рослин з ґрунтом) з регіонів поширення. Дорослі мухи можуть перевозитись різними видами транспорту, оскільки здатні виживати без живлення протягом тижня, а при наявності джерела живлення – 6-8 місяців.

    Фітосанітарні заходи.

    На території України середземноморська плодова муха відсутня, однак за сприятливих умов може акліматизуватись. Щоб не допустити проникнення середземноморської плодової мухи з країн, де зафіксований цей шкідник, овочі та фрукти ретельно перевіряються в фітосанітарних лабораторіях. Найчастіше фахівці фітосанітарних лабораторій виявляють середземноморську плодову муху у вантажах з Туреччини і Єгипту. Тому з метою запобігання проникнення шкідника на територію України, поряд з іншими об’єктами регулювання державні фітосанітарні інспектори контролюють вантажі з різноманітними імпортними овочами і фруктами. Вантажі імпортних плодів дозволено завозити до України за наявності фітосанітарного сертифікату країни-імпортера та за умови відсутності в них карантинних організмів (в т.ч. C. сapitata).

    В місцях  можливої акліматизації також проводиться обстеження на виявлення середземноморської плодової мухи за допомогою феромонних  пасток.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій