• In English
  • БУРА ГНИЛЬ КАРТОПЛІ – (RALSTONIA SOLANACEARUM)
    , опубліковано 03 Червня 2021 року о 16:16

    Картоплю в Україні  називають другим хлібом. Серед городніх культур вона посідає мабуть найперше місце. Одне з найнебезпечніших її захворювань – бура гниль. Її збудник – бактерія Ralstonia solanacearum є карантинним об’єктом на всій території України. Перші ознаки ураження хвороби на картоплі з’являються у фазу цвітіння – початку формування бульб. На початку хвороби важливою ознакою є в’янення частини  стебла або однієї сторони листка з втратою тургору вдень та з відновленням  його вночі. Рослини раптово в’януть, листки жовтіють і зморщуються, а черешки листків і стебла поникають. Але за швидкого в’янення колір листя майже не змінюється, а лише пізніше стає бурим. Типовою ознакою для бурої гнилі є характерне потемніння судин провідної системи від світло-жовтого до інтенсивно коричневого кольору. На поперечних зрізах судини мають бурий колір, а під час сильного розвитку при надавлюванні із них витікає тягуча брудно-бура маса. При витримуванні зрізу інфікованого стебла у воді, спостерігається спонтанне витікання білого чи світло-жовтого бактеріального слизу. Таке виділення є характерною ознакою бурої гнилі й не зустрічається в інших бактерій – патогенів картоплі.

    Заходи захисту бульб від хвороб при зберіганні:

    • Зменшення механічних пошкоджень  у процесі збирання та транспортування
    • Перед закладанням бульб на зберігання потрібно ретельно перебирати та вибраковувати пошкоджені
    • Очищення та дезінфекція картоплесховищ
    • Правильний режим зберігання бульб в картоплесховищах (в зимовий період у сховищі, де зберігається насіннєва картопля, слід підтримувати температуру в межах 2-4°С, відносну вологість 85-90%)
    • Мінімальна кількість перебирань, зокрема зимових, оскільки це призводить до травмування і поширення інфекції на здорові бульби, ретельне перебирання у весняний період перед посадкою.

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій