• In English
  • НЕБЕЗПЕКА ВІД СОВОК.
    , опубліковано 03 Червня 2021 року о 16:16

    Розпочався літ совок першого покоління. З 7 червня очікується яйцекладка у підгризаючих совок. Це найбільш ефективний період для внесення трихограми проти першого покоління

    Совки – небезпечні шкідники багатьох сільськогосподарських культур. Комахи ведуть прихований спосіб життя, і розвиток їх у нашій зоні зазвичай відбувається у двох поколіннях.

    Посівам сільськогосподарських культур в Україні значно шкодять  як листогризучі та і підгризаючі совки. Трапляються ці шкідники в господарствах різних форм власності, а також на присадибних ділянках.

    Серед найбільш поширених в Київській області  з підгризаючих совок це – озима, оклична, дика  пшенична та совка-іпсилон; з листогризучих  – капустяна, совка-гамма, бавовникова совка.

    На динаміку чисельності совок впливають погодні умови: дуже спри­ятливими є опади в період розвитку гусениць молодших віків за досить висо­ких середньодобових температур, та низька вологість у період залялькову­вання гусениць і льоту метеликів. Наявність квітучих рослин під час льоту шкідників сприяє різкому зростанню плодючості метеликів, тоді як їхня не­стача часто призводить майже до повної безплідності самиць другого по­коління. Із природних ентомофагів велике значення мають різні перетинчас­токрилі паразити (яйцеїд-трихограма, їздці-іхневмоніди, браконіди), мухи-тахіни тощо. Знищують личинок також деякі види хижих жужелиць та кома­хоїдних птахів. Гусениці також уражуються грибами (білою, рожевою та чер­воною мускардиною), вірусними (гранульозом та ядерною поліедрією), про­тозойними хворобами й нематодами.

    Та попри відмічені природні фактори регулювання розвитку підгризаючих совок, чисельність цієї групи шкідників в агроценозах України залишається на високому рівні, тож треба завжди планувати проведення захисних заходів.

    Заходи боротьби.

    Проти совок проводяться агротехнічні, біологічні та хімічні способи боротьби:

    1. Ретельний догляд за парами та просапними культурами, що призводять до знищення яєць, гусениць перших віків та лялечок.

    2. Знищення бур’янів, де переважно відкладаються яйця та спочатку живляться гусениці.

    3. На зрошуваних землях використовують зайняті пари з густим травостоєм, які не принаджують метеликів для відкладання яєць.

    4. Випуск на просапних культурах яйцеїда – трихограми в період масового відкладання совками яєць в кількості 20 – 50 тис./га по 1-2 рази проти першого та другого поколінь.

    5. Істотно знижує шкідливість гусениць підгризаючих совок на ранніх стадіях розвитку рослин передпосівна обробка насіння рекомендованими інсектицидними препаратами.

     

    6. У період вегетації при появі осередків   гусениць совок  вище ЕПШ у посівах  буряків, ріпаку , соняшнику,  кукурудзи  застосовують інсектициди дозволені в «Переліку…». В боротьбі з підгризаючими совками найбільш ефективними є суміші фосфороорганічних і піретроїдних препаратів у половинних нормах з додаванням 3-4 кг/га сечовини. Обробки рекомендується проводити у вечірні години, коли гусениці підгризаючих совок харчуються рослинами. Також доцільно застосовувати інсектициди в період виплодження гусениць та появи їх другого їх віку, коли вони живляться відкрито і найбільш уразливі. Застосовувати інсектициди на овочевих культурах необхідно до початку плодоутворення, дотримуючись регламентів застосування.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій