• In English
  • КАРТОПЛЯНА МІЛЬ
    , опубліковано 08 Червня 2021 року о 09:09

    (Phthorimaea operculella Zel.) – небезпечний шкідник картоплі

    Ляд – лускокрилі, родина – виїмчастокрилі молі.

    Небезпечний шкідник картоплі, тютюну, баклажанів, томатів та інших пасльонових.

    Метелик дрібний, світло-сірого кольору. У стані спокою крила складені дахоподібно. Передні крила широколанцетовидні, в розмаху 12-15 мм. Уздовж серединної складки поздовжня чорнувата смуга і темні цятки. Задні крила по ширині майже рівні переднім, з втягнутим зовнішнім краєм, торочкою, довшою їх ширини. У природі метелики вилітають в кінці квітня – травні і зустрічаються до кінця жовтня. Метелики активні після заходу сонця і на світанку. Вони можуть жити до 30 днів і відкладають яйця групами по 2-3, або поодинці на нижню сторону листя рослин, іноді на черешки, стебла, неприкриті бульби і грудочки грунту, а в сховищах – на бульби картоплі і мішкотару. Плодючість самки 150-200 яєць.

    Яйце овальної форми, довжиною 0.4-0.6 мм, шириною до 0.4 мм, спочатку перлинно-біле, потім жовтіє і темніє. Ембріональний розвиток від 3 до 10 днів.

    Доросла гусениця жовтувато-рожева або жовтувато-зелена з блідою поздовжньою смугою посередині спини, довжиною 10-13 мм. Розвиток гусениць триває 11-14 днів, протягом яких вони проходять 4 віки.

    Заляльковується гусінь в прихованих місцях (під сміттям, на мішках, в щілинах підлог), створюючи  малопомітний кокон.

    Лялечка коричнева, овальної форми, довжиною 5.5-6.5 мм. Розвиваються від 6 до 8 днів.

    У польових умовах зимує доросла гусениця або лялечка під рослинними залишками в поверхневому шарі ґрунту;  в сховищах – на всіх стадіях розвитку.

    Характер пошкодження. Ознаки пошкодження картоплі міллю проявляються у вигляді мінування листя і стебел, а також проточування вузьких ходів під шкіркою або всередині бульб (1 гусениця робить 3-4 ходи). У бульби гусениці частіше проникають через вічка. Характерною ознакою пошкодження є наявність екскрементів на поверхні і в ходах бульб, а також в мінах на листі і стеблах. Стебла вище місця пошкодження відмирають, листя обплетені павутинням, на бульбах в місцях проникнення гусені з’являється фіолетове забарвлення. Крім того, пошкоджена гусеницями картопля легко уражується грибними і бактеріальними хворобами.

    Під час вегетації місцями резервації шкідника є посадки картоплі, томатів та інших пасльонових культур, а також дикорослі рослини родини пасльонових. Розселення комах з місць резервації відбувається в результаті активного льоту метеликів, а також при перевезенні пошкоджених бульб картоплі та інших пасльонових.

    Це теплолюбна комаха, здатна розвиватися не тільки влітку, а й взимку при температурі зберігання картоплі вище 10ºС. Шкідник легко адаптується в помірних широтах. Кількість поколінь молі в залежності від кліматичних умов коливається від двох до восьми.

    У сховищах розмножується безперервно.

    Заходи боротьби:

    1. знищення бур’янів родини пасльонових
    2. високе підгортання кущів картоплі
    3. знищення бадилля перед збиранням врожаю
    4. обробка місць зберігання
    5. зберігання картоплі при температурі 3-5.С, обробка  біопрепаратами і інсектицидами
    6. посадка здорових бульб
    7. обробка інсектицидами під час вегетації і при посадці, поєднуючи з обробкою проти колорадського жука

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій