• In English
  • БЛІДА КАРТОПЛЯНА НЕМАТОДА
    , опубліковано 10 Червня 2021 року о 17:17

    Бліда картопляна нематода (Globodera pallida (Stone) Behrens) є однім з найнебезпечніших шкідників, вона внесена до переліку А-1, як відсутній на території України карантинний організм згідно Наказу 716 МАП України від  29.11.2006 про затвердження Переліку регульованих шкідливих організмів.

    Він уражує картоплю, томати, пасльонові. Хворі рослини утворюють малочисельні слабкі стебла, які починають передчасно жовтіти. Хлороз починається з нижніх листків, потім розповсюджується на верхні і поступово охоплює увесь кущ. Уражені рослини мають всього 1-3 стебла, число бульб різко зменшується, вони дрібні або зовсім не утворюються.

    Втрати врожаю, спричинені блідою картопляною нематодою, залежать від заселення ґрунту цистами і варіюють у межах від 50 до 90%. Окремими роками спостерігається цілковита загибель урожаю. Поріг шкодочинності знаходиться в діапазоні 1-2 яйця на грам ґрунту.

    До переліку А-2(обмежено поширені) входить золотиста картопляна нематода (Globodera rostochiensis). Але в процесі онтогенезу(цистоутворення) у золотистої нематоди цисти спочатку білі, потім золотистого, а потім коричневого кольору. А у блідої нематоди відсутня фаза золотистої.

    Вид розмноження цієї нематоди двостатевий. Самці картопляної нематоди, виходячи в ґрунт, відшукують самок і відбувається процес запліднення. Самки, залишаючись на коренях рослин, наповнюються яйцями, розбухають і перетворюються на цисти, які, проходячи всі стадії розвитку, поповнюють не лише орний, але й більш глибокі шари ґрунту новими особинами. Інколи відбувається партеногенетичне розмноження.

    Забороняється ввезення зараженого посадкового матеріалу і ґрунту з країн розповсюдження захворювання. Карантинний догляд, лабораторна експертиза. Для своєчасного виявлення захворювання проводити обстеження посадок у період вегетації. Виявлення вогнищ захворювання проводять шляхом наземно-візуального обстеження посадок картоплі.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій