• In English
  • ПІДПРИЄМСТВО ЗОБОВ’ЯЗАНЕ СПЛАТИТИ ШТРАФ ПОНАД 200 ТИС. ГРН. ЗА ПОРУШЕННЯ ВИМОГ ДЕРЖАВНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЦІН НА ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ
    , опубліковано 10 Червня 2021 року о 12:12

    На виконання плану роботи на 2021 рік в травні 2021 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі – Головне управління) було проведено плановий захід державного контролю з питань ціноутворення на лікарські засоби, щодо яких запроваджено державне регулювання, суб’єкта господарювання, який проводить діяльність на фармацевтичному ринку.

    При перевірці формування та застосування закупівельних цін на лікарські засоби, які включено до Національного переліку основних лікарських засобів, встановлено, що Підприємство здійснювало реалізацію лікарських засобів із застосуванням постачальницько – збутових надбавок від 10,01 % до 27,28 % до оптово-відпускної ціни, що перевищує граничний рівень 10 %, в результаті чого Підприємством необґрунтовано одержана виручка у сумі 10,1 тис. грн.

    Також, перевіркою формування закупівельних цін на лікарські засоби, які були придбані закладам і установам охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, було виявлено, що реалізація лікарських засобів здійснена з застосуванням завищених постачальницько–збутових надбавок від 10,01 % до 309,84 %, які перевищують встановлений законодавством граничний рівень 10 %, за рахунок чого Підприємством необґрунтовано одержана виручка у сумі 197,3 тис. грн.

    За результатами перевірки на Підприємство були накладені адміністративно-господарські санкції у сумі 207,4 тис. грн. За порушення державної дисципліни цін на керівника Підприємства було складено протокол про адміністративне правопорушення відповідно до статті 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Додатково повідомляємо, що Головне управління продовжує роботу зі здійснення моніторингу застосування державних регульованих цін на лікарські засоби в рамках Урядової програми «Доступні ліки». За результатами проведеного аналізу за 5 місяців 2021 року встановлено факти перевищення постачальницько-збутової надбавки, завищення граничного рівня роздрібної надбавки та фіксованого розміру роздрібної ціни на лікарські засоби. Суб’єктам господарювання, у яких за результатами моніторингу були виявлені порушення, направлені листи з метою уникнення в подальшому завищення державних регульованих цін на лікарські засоби.

    Головне управління і надалі спрямовує роботу на запобігання випадкам порушень державної дисципліни цін на лікарські засоби, з метою створення можливостей для пацієнтів отримувати лікарські засоби за доступними цінами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій