• In English
  • ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ЗМІН У ЗАКОНОДАВСТВІ СТОСОВНО ЦІНОУТВОРЕННЯ У СФЕРІ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ.
    , опубліковано 10 Червня 2021 року о 12:12

    01.05.2021 набрав чинності Закон України від 03.12.2020 №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг» (далі – Закон № 1060).

    Метою документа є удосконалення чинного законодавства у сфері житлово-комунального господарства, а також врегулювання питань, пов’язаних із необхідністю прийняття співвласниками багатоквартирних будинків рішень про модель договірних відносин з виконавцями комунальних послуг.

    Згідно із змінами, внесеними Законом № 1060 до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (далі – Закон), передбачено запровадження публічних договорів приєднання про надання комунальних послуг.

    Звертаємо увагу, що згідно із статтею 12 Закону ціна послуги є істотною умовою договору про надання відповідної комунальної послуги.

    Тому, перехід на нові договори про надання комунальних послуг, зокрема публічні договори приєднання, відповідно до Закону може здійснюватися тільки за наявності у виконавця нових тарифів на комунальні послуги (постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами), які встановлені уповноваженими органами відповідно до вимог чинного законодавства.

    Наразі прийнято рішення перенести дату подання заяви про встановлення тарифів на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води і розрахунків цих тарифів на планований період до органів місцевого самоврядування з 1 червня на 1 липня.

    Відповідний проект акта внесено на розгляд Урядові. Розгляд цього проекту постанови очікується на найближчому засіданні Кабінету Міністрів.

    При цьому дата подання заяви про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення і розрахунків цих тарифів до органів місцевого самоврядування залишається незмінною – до 20 серпня.

    Порядками формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги визначено, що під час зміни тарифів уповноважений орган аналізує структуру тарифів у частині відповідності (невідповідності) фактичних витрат на надання відповідного обсягу послуг протягом планованого періоду та витрат, які було враховано в установлених тарифах, і за результатами такого аналізу здійснює перерахування тарифів (у разі відхилення відповідних показників). Для здійснення зазначеного аналізу органи місцевого самоврядування мають можливість залучати фахівців відділу контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області з метою розгляду розрахунків тарифів на житлово-комунальні послуги, поданих виконавцями для їх затвердження.

    Відповідно до частини четвертої статті 12 Закону України «Про ціни і ціноутворення» Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади, державні колегіальні органи та органи місцевого самоврядування під час встановлення державних регульованих цін на товари до складу таких цін обов’язково включають розмір їх інвестиційної складової частини.

    Порядками розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб’єктів господарювання у сферах теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення, передбачено, що щороку, не пізніше ніж за три місяці до дати подання уповноваженому органу розрахунків тарифів суб’єкт господарювання подає до уповноваженого органу заяву щодо погодження інвестиційної програми разом з відповідними документами.

    Враховуючи зміни, які внесені Законом № 1060 до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» витрати на оснащення  будівель вузлами комерційного обліку води та теплової енергії  включатимуться до складу тарифів на теплову енергію та відповідні комунальні послуги, крім випадків, якщо такі вузли комерційного обліку були встановлені власником (співвласниками) будівлі або були наявні при введенні в експлуатацію завершених будівництвом нових житлових і нежитлових будівель, реконструйованих, капітально відремонтованих житлових і нежитлових будівель, що приєднані (приєднуються) до зовнішніх інженерних мереж. У такому разі джерелом фінансування заходів із встановлення вузлів комерційного обліку води та теплової енергії є інвестиційна програма виконавця відповідної комунальної послуги.

    Додатково повідомляємо, що більш детальна інформація про законодавчі зміни розміщена на офіційному сайті Мінрегіону (http://www.minregion.gov.ua/) у розділі: Головна > Напрямки діяльності > Житлово-комунальне господарство > Економіка та тарифна політика > Інформація щодо прийнятих нормативно-правових актів > Щодо Закону України від 03.12.2020 №1060 «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг».

    Call Now Button
    Будь в курсі подій