• In English
  • ГУ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗОБОВ’ЯЗАЛО ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО ПОВЕРНУТИ СПОЖИВАЧАМ ПОНАД 1,1 МЛН. ГРН. НЕОБҐРУНТОВАНО НАРАХОВАНОЇ ПЛАТИ ЗА ПОСЛУГИ З ПОСТАЧАННЯ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ ТА СПЛАТИТИ ШТРАФ ПОНАД 1,1 МЛН. ГРН.
    , опубліковано 11 Червня 2021 року о 10:10

    Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі Головне управління) на підставі численних звернень громадян протягом січня-червня 2021 року були проведені позапланові заходи державного контролю приватного підприємства, що надає послуги з постачання теплової енергії мешканцям житлового комплексу «Чайка» у с. Чайки Бучанського району.

    Відповідно до пп. 2 п. а ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні послуги (крім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, послуги з постачання гарячої води, які встановлюються Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг) належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Натомість, тарифи на послуги з постачання теплової енергії для мешканців с. Чайки були вперше встановлені (відкориговані) рішенням сесії Борщагівської сільської ради від 24.12.2020 № 14-3-VIII, тобто не органом, якому надані повноження згідно законодавства здійснювати встановлення (коригування) цін/тарифів на комунальні послуги.

    Зазначене рішення визнано протиправним та скасовано у першій інстанції Київським окружним адміністративним судом за позовом громадян до сільської ради.

    Також, в ході проведення перевірок було виявлено передчасне введення в дію тарифів, а саме, підприємство почало застосовувати нові підвищені тарифи на послуги з постачання теплової енергії до моменту оприлюднення та набрання чинності рішення виконавчого комітету Борщагівської сільської ради від 02.02.2021 № 10 про встановлення (друге коригування) тарифів, чим порушено вимоги Закону України «Про ціни та ціноутворення», Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

    За результатами позапланових перевірок Головне управління зобов’язало підприємство повернути споживачам житлового комплексу «Чайка» шляхом здійснення перерахунків необґрунтовано нараховану плату за послуги з постачання теплової енергії у сумі 1,16 млн. грн.

    Разом з тим, за порушення вимог законодавства у сфері ціноутворення та створення перешкод у проведенні перевірок до підприємства застосовано адміністративно-господарські санкції (штраф) в сумі 1,12 млн. грн.

    Наразі, підприємство звернулось до суду з позовною заявою про визнання протиправними та скасування приписів, винесених за результатами перевірок.

    Головним управлінням продовжується робота щодо запобігання порушень в сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги та недопущення обрахунків споживачів Київської області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій