• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ СМОЛІВОК РОДУ PISSODES SP.
    , опубліковано 11 Червня 2021 року о 10:10

    Сьогодні в Україні головною умовою при експорті рослинної продукції є виконання фітосанітарних норм та правил кожної окремої країни-імпортера. Порушення вказаних норм тягне за собою нотифікації, навіть накладання вето на поставки. Зокрема однією з вимог при експорті з України лісоматеріалів, є вимога щодо наявності вільних зон від смолівок роду Pissodes sp.: смолівка кедрова (Pissodes nemorensis Germ.), смолівка веймутової сосни (Pissodes strobi Peck.), смолівка верхівок сосни (Pissodes terminalis Hop.) – це види Північної Америки, які занесені до списку А-1 Карантинні організми, відсутні в Україні; крапчаста смолівка (Pissodes castaneus (P. Notatus)), Смолівка соснова (Pissodes pini L.), Соснова жердяникова смолівка (Pissodes piniphilus Hrbst.) – зареєстровані в більшості країн Європи.

    Смолівки уражують породи всіх видів сосни, ялини, ялиці, модрини, а також кедр. Смолівки заселяють всихаючі або ослаблені, але ще цілком життєздатні дерева різного віку: від молодняка до старих. На молодих рослинах заселяють як вершинні, так і окоренкові частини, але можуть і виступаючі з землі коріння дерев, нерідко пошкоджених первинними шкідниками, у товстокорих дерев часто віддають перевагу районам з тонкою корою у верхній частині стовбура. Найбільшої шкоди завдають жуки при додатковому харчуванні на стовбурах, гілках і пагонах молодих дерев де гризуть лубочну частину кори. Найчастіше жуки гризуть кору в основі пагону, через що останній всихає.

    Личинки, розвиваючись під корою, здатні повністю знищити молоді гілки. Вони прокладають звивисті ходи, які спочатку тонкі, згодом, по мірі росту личинки, розширюються. Довжина окремого ходу може досягати 20 см.

    Дорослі особини роду Pissodes – жуки з вузьким видовженим тілом, середнього розміру – від 3,5 до 10мм; коричневі або червоно-бурі, з плямами і перев’язами із жовтих лусочок на надкрилах; голова втягнута в голово трубку; вусики колінчасто-булавоподібні. Личинки – білі або жовтуваті, без ніг, з коричневою головою, дорослі – завдовжки 12 мм. Літ жуків відбувається в квітні-травні, імаго живляться протягом всього літа.

    Дорослі довгоносики активізуються восени. Вони харчуються і спаровуються, а самки відкладають яйця в отвори, зроблені під час годування в корі. Самка може відкласти близько 180 яєць.  Личинки виходять з яєць і харчуються у внутрішній корі. В залежності від погодних умов шкідник може зимувати у фазі личинки або лялечки на деревах, але частіше зимує у фазі імаго в підстилці і поверхневому шарі ґрунту, який вкриває корені, або в тріщинах кори колод і пнів. Внаслідок тривалого часу, який необхідний для відкладання яєць розвиваються генерації, тривалість життя яких складає як 1, так і 2 роки.

    Для підтвердження  виробничих ділянок вільних від смолівок роду Pissodes проводять обстеження з встановленням феромонних пасток. Пастки розвішують у кроні дерев на висоті 1,5 м з розрахунку 1 пастка на 15 га. Для даних шкідників застосовують бар’єрну пастку, яку розміщують всередині розсадника, або уздовж доріг і просік. Спостереження продовжують протягом усього льоту самців, оглядаючи пастки щодня, а з моменту початку льоту – через кожних 7 днів – до кінця серпня. За кількістю самців цих шкідників у пастках протягом усього періоду спостережень визначають динаміку їх розвиту та розмноження

    Фітосанітарні інспектори вживають різноманітних фітосанітарних заходів для запобігання проникнення та розповсюдження територією нашої країни цих небезпечних шкідників лісу. Уся продукція лісо- та пиломатеріалів, що імпортується в Україну, підлягає  ретельному інспектуванню та лабораторній експертизі. Для попередження проникнення різних фаз розвитку шкідника рекомендується забороняти завезення живих рослин та зрізаних гілок усіх видів родів сосна, ялина, кедр з країн його розповсюдження. Пакувальний матеріал повинен бути знезараженим і відповідати всім вимогам МСФЗ №15.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій