• In English
  • ВИМОГИ ЄВРОАЗІЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО СОЮЗУ ДО ЕКСПОРТУ КАРТОПЛІ З УКРАЇНИ
    , опубліковано 18 Червня 2021 року о 11:11

    Для України як і багатьох інших країн світу картопля по праву є «другим хлібом». Наша держава входить до трійки світових виробників цієї культури. Проте насправді це не перемога, а велика проблема. Адже, щоб стати конкурентним та якісним товаром як у світі так  і, зокрема, на території Євроазійського економічного Союзу, картопля має відповідати багатьом вимогам.

    Це  викладено  в Рішенні Ради Євроазійської економічної комісії № 157 від 30 листопада 2016 року «Про затвердження єдиних карантинних фітосанітарних вимог, які пред’являються до підкарантинної продукції та підкарантинним об’єктам на митному кордоні та на території Євроазійського економічного союзу» зі змінами відповідно до рішень № 24 від 30.03.2018 та № 31 від 29.03.2019. (далі – Рішення)

    Зокрема Рішенням встановлені загальні та  спеціальні вимоги до експорту картоплі з України. Особливу увагу в них необхідно звернути на перелік регульованих шкідливих організмів  для цієї сільськогосподарської культури. Так головним пунктом загальних вимог є те, що:

    • Картопля повинна бути вільна від андійських картопляних довгоносиків, андійського латентного тимовіруса картоплі, блідої картопляної нематоди, бурої гнилі картоплі, віроїда веретеноподібності бульб картоплі, віруса Т картоплі, гватемальської картопляної молі, сажки картоплі, золотистої картопляної нематоди, картопляної корівки, картопляної молі, колумбійської галової нематоди, несправжньої галової нематоди, андійського комовіруса крапчатості картоплі, раку картоплі.

    Спеціальні ж вимоги до експорту насіннєвого та посадкового матеріалу картоплі описані в Таблиці 1 та Таблиці 2 Рішення. Слід зазначити, що бульби картоплі для насіннєвих та продовольчих цілей повинні походити з зон, вільних від визначених регульованих шкідливих організмів. Для насіннєвої картоплі їх перелік подано в п/п 14  Таблиці 1. А для продовольчої – в п/п 1 Таблиці 2.

    Отже, виробники картоплі, як продовольчої так і насіннєвої, мають особливу увагу звернути на обстеження своїх ділянок в період вегетації, враховуючи фенологічну фазу розвитку культури та біологію розвитку регульованих шкідливих організмів, з метою встановлення  статусу ділянок вільних від них відповідно до вимог Євроазійського економічного Союзу. Для цього подається заява встановленого зразка  до певного територіальному органу Держпродспоживслужби  за місцем знаходження місця виробництва або виробничої  ділянки відповідно до Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 451 від 04.03.2021 року (далі Наказ).

    До заяви додаються:

    • Схематичне зображення розміщення місця виробництва чи виробничої ділянки, завірене заявником, на якій планується встановлення офіційного статусу;
    • Документ, що підтверджує внесення плати за проведення обстежень.

    Державний фітосанітарний інспектор ознайомлюється з поданим пакетом документів та визначає обсяг робіт, методи обстеження. Обстеження проводяться за рахунок суб’єктів господарювання державними фітосанітарними інспекторами в присутності заявника або уповноваженої особи, що зазначається в актах.  Перевірка документів та усіх необхідних процедур триває 10 робочих днів. Державний фітосанітарний інспектор проводить обстеження як візуально з відбором зразків для проведення фітосанітарної експертизи так і з застосуванням феромонних пасток та/або іншими методами в межах своєї компетенції. По закінченню усіх фітосанітарних процедур  фітосанітарний інспектор складає акт. Після складання акту протягом трьох робочих днів відповідний територіальний орган Держпродспоживслужби видає наказ про встановлення  офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, або повідомлення про неможливість встановлення офіційного статусу , яке надається заявнику  в паперовій формі або засобами електронної комунікації. Власник (користувач) вільної ділянки зобов’язаний дотримуватись усіх вимог згідно п. 20 та п. 21  Наказу. При їх недотриманні вільна ділянка або місце виробництва будуть позбавлені офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. Поновити офіційний статус  можна буде не раніше, ніж через один рік після видачі наказу про його позбавлення.

    Отже, шановні виробники продовольчої та насіннєвої картоплі, завчасно звертайтесь до відповідних територіальних органів Держпродспоживслужби в своїх регіонах. І пам’ятайте, що ваша продукція повинна  не тільки мати товарний вигляд, але й бути вільна від регульованих шкідливих організмів. Лише в цьому випадку експорт картоплі до країн – членів Євроазійського економічного Союзу буде вдалим.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій