• In English
  • ЖОВТА ХВОРОБА ГІАЦИНТІВ (XANTHOMONAS HYACINTHI (WAKKER) DOWSON)
    , опубліковано 24 Червня 2021 року о 14:14

    Збудник жовтої хвороби гіацинтів входить в перелік карантинних організмів відсутніх на території України Список  А-1 (наказ Мінагрополітики  №397 від 16.07.2019р) Рослини-господарі – гіацинти.

    Перші ознаки захворювання жовтої хвороби гіацинтів з’являються на листках, осі суцвіття у вигляді водянистих, жовтих або коричневих смуг вздовж жилок листка. У вологу погоду на поверхні листка виступає жовтий слиз. Уражені рослини відстають у рості, не квітнуть; їх листки, починаючи з верхівок, жовтіють, стають коричневими і нарешті засихають.

    Через судинну систему листків збудник жовтої хвороби гіацинтів проникає в лусочки цибулин, на поверхні яких, частіше з внутрішнього боку, з’являються спочатку дрібні, пізніше – значних розмірів, випуклі видовжені плями, що добре помітні за жовтим кольором на білій здоровій тканині лусочок.

    При сильному ураженні денце цибулин загниває і легко продавлюється при натисканні пальцем. У деяких випадках хворі цибулини за зовнішнім виглядом не відрізняються від здорових, їх поверхня не має навіть слабких ознак хвороби: денце тверде, коріння нормально розвинене. Однак, на повздовжньому розрізі таких цибулин помітні ділянки тканини характерного жовтого кольору.

    Патоген поширюється з хворими цибулинами, дощем, через інструменти, а також комахами. Бактерії проникають через дрібні поранення і продихи.

    Основними країнами в яких знаходиться цей збудник хвороби є країни Європи  (Польща, Нідерланди) а також Японія та Північна Америка.

    При виявленні цієї хвороби необхідно  знищувати цибулини гіацинтів –бажано спалити посадковий матеріал.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій