• In English
  • ПРОГНОЗ ФІТОСАНІТАРНОГО СТАНУ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ЗАХИСТУ ОСНОВНИХ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ РОСЛИН У АГРОЦЕНОЗАХ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ЛИПНІ 2021 РОКУ
    , опубліковано 05 Липня 2021 року о 00:00

    Зернові колосові. Посівам зернових колосових культур хлібні клопи продовжуватимуть завдавати шкоди. Цьогорічної вегетації, як і останні роки, розвиток фітофагів відбувається переважно за чисельності, що не перевищує ЕПШ. На 20-60% обстежених площ озимої пшениці дорослими клопами та личинками  у слабкому ступені пошкоджено від 1 до 4% рослин за щільності 0,3-1 екз. на кв.м. В липні в дозріваючих хлібах личинки клопа-черепашки будуть закінчувати свій біологічний розвиток та окрилятимуться, з’являться молоді клопи нової генерації. Готуючись до перезимівлі, личинки старших віків та імаго нового покоління для накопичення жирового тіла живитимуться дозріваючим зерном, що спричинятиме погіршення його посівних і харчових кондицій. Комахи, що не встигнуть дохарчуватися до збирання врожаю, надалі живитимуться під валками скошених хлібів, на диких злаках, нерідко в посівах кукурудзи, соняшнику, після чого відлітатимуть до місць зимівлі. Збирання врожаю зернових колосових культур в стислі строки зменшить пошкодженість зерна та чисельність популяції хлібних клопів.

    Хлібні жуки (красун, кузька) за чисельності 0,5-7 екз. на кв.м, переважно у крайових смугах полів, пошкодили колоски на 2-12% рослин, вимолочуючи з них зернини. В липні хлібні жуки продовжать живлення, будуть спарюватися та відкладатимуть яйця в ґрунт на зайнятих парах і просапних культурах. Достатні запаси продуктивної вологи в ґрунті сприятимуть кількості відкладених яєць самками і будуть збільшувати чисельність відроджених личинок.

    Кузька                                                      Красун

         

    За умов дотримання сільгоспвиробниками сівозміни та зменшення площ посіву озимини по стерньових попередниках хлібна жужелиця (турун) розвивається осередково на 1-3% площ озимини у незначній, допороговій чисельності. До настання жнив жуки закінчать своє живлення. За посушливої спекотної погоди в липні фітофаги перебуватимуть в стані літньої діапаузи, надалі відкладатимуть яйця в ґрунт на парах і просапних культурах.

    Шкодочинність сисних шкідників (попелиць, трипсів) в дозріваючих хлібах триватиме до огрубіння зерна. У пошкоджених пшеничним трипсом рослинах скручується колос, що призводить до утворення пустих колосків (білоколосості) або щуплозерності. Закінчивши свій розвиток і живлення, личинки трипсів спускатимуться до нижньої частини соломини і в грунт на зимівлю. У попелиць з’являться крилаті особини, які перелітатимуть на пізніше достигаючі зернові та дикі злаки.

    Розвиток злакових мух літніх поколінь, переважно за незначної чисельності, буде проходити на злакових бур’янах та падалиці зернових культур.

    Застосування господарствами області фунгіцидів у посівах зернових колосових культур протягом вегетації стримувало інтенсивність розвитку збудників хвороб і сприяло оздоровленню рослин. В третій декаді червня, в період молочної стиглості рослин почалося ураження колосу хворобами. У фазу молочно-воскової стиглості ураженість колосків озимої пшениці септоріозом складає 1-10%, фузаріозом – 1-4%. У липні в посівах озимої пшениці до збору урожаю, у разі випадання дощів, можливе більш інтенсивне поширення хвороб колосу: септоріозу, фузаріозу, оливкової плісняви (чорноколосиця). За таких погодних умов у посівах ярих зернових продовжиться розвиток хвороб – септоріозу,  гельмінтоспоріозу.

    Зменшення можливої шкоди від хвороб колосу в липні досягається своєчасним проведенням збиральних робіт методом прямого комбайнування, розпочинаючи з уражених площ, насіннєвих посівів, швидким очищенням та просушуванням зерна до 13-14% вологості з метою запобігання його перезараженню збудниками хвороб.

    Протягом липня в посівах кукурудзи живитимуться попелицігусениці листогризучих совок, стеблового (кукурудзяного) метелика, в умовах жаркої посушливої погоди відбуватиметься поширення павутинного кліща. За підвищеної вологості повітря і ґрунту та помірних температур в посівах кукурудзи на сприйнятливих гібридах можливий розвиток гельмінтоспоріозу листя, пухирчастої та летючої сажок.

    Повсюдно гусениці  потенційно небезпечного шкідника кукурудзи стеблового (кукурудзяного) метелика пошкоджуватимуть усі органи культури: листя, стебло, волоть, качани, окрім коренів. Спекотна та посушлива погода буде призводити до значного зменшення чисельності шкідника у посівах. У разі заселення 6-8% рослин кукурудзи гусеницями кукурудзяного метелика чи бавовникової совки І і ІІ віків, у фазі викидання волоті-формування зерна, проводять обприскування посівів рекомендованими інсектицидами, згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»: Ампліго, Борей, Еспада, Карате, Ламдекс, Мелікор, Нуредін Супер, та ін.

    Посівам сої завдаватимуть шкоди попелиціпавутинний кліщгусениці листогризучих совокакацієвої вогнівки. Під час формування бобів за надпорогової чисельності шкідників (акацієвої вогнівки -1-2 гусениці на кв.м, листогризучих совок – 1-3 гусениці на кв.м, павутинний кліщ – за заселення 10% рослин), проводять обприскування посівів препаратами: Ампліго, Вантекс, Драгун, Сірокко, Суперкіл та ін. згідно «Переліку».

    На сої будуть поширюватися хвороби (бактеріальні та плямистості). Рослини, уражені вірусними хворобами, необхідно видаляти з посівів. При виявленні перших ознак вищезгаданих хвороб у посівах сої рекомендується проводити обробку рослин дозволеними фунгіцидами: Аканто Плюс, Бенорад, Фортеця Тотал, Фитал та іншими.

     

    Технічні культури

     

    бурякові листкові попелиці

    бурякова щитоноска

    мінуюча муха

                   

    У липні при достатній кількості тепла та підвищеній вологості створюватимуться умови для подальшого заселення цукрових буряків буряковою листковою попелицею, буряковими щитоносками, мінуючими мухами, осередково шкодитимуть гусениці підгризаючих та листогризучих совок. Коренеплодами цукрових буряків живитимуться личинки звичайного бурякового довгоносика, особливо за посушливої погодиВ липні доцільно провести обприскування крайових смуг чи всього поля інсектицидами за заселення листковою попелицею 15% рослин, мухою мінуючою – 30% заселених рослин і 3-5 личинок на кожну: Актара, Актеллік, Бі-58, Моспілан та інші. За співвідношення ентомофаг/попелиця 1:30 або ураженні 30% особин попелиці хворобами обробки інсектицидами недоцільні.

    За сприятливих погодних умов у плантаціях буряків набуватимуть поширення хвороби: церкоспорозпероноспороз, фомоз та інші. В разі значного розповсюдження сисних шкідників розвиватимуться вірусні хворобижовтяниця і мозаїка, які впливатимуть на врожайність і цукристість коренів. За появи ознак хвороб необхідно обробити посіви рекомендованими Переліком фунгіцидами.

     

    Геліхризові попелиці

    Скрізь на посівах соняшнику продовжиться шкідлива діяльність геліхризової попелиці. Триватиме розвиток та живлення клопівпавутинного кліща, вогнищно – гусениць підгризаючих та листогризучих совок.

    Захищати посіви соняшника рекомендовано перед цвітінням від попелиці – в разі заселення понад 20% рослин і наявності на кожній 40-50 личинок та відсутності ентомофагів дозволеними до використання інсектицидами: Децис-f Люкс, Фуфанон, Вантекс, Кораген та іншими. За ЕПШ клопів – 2 екз., гусениць листогризучих совок – 3 екз. на кошик соняшник обприскують Децисом f-люкс, Діміліном, та ін. Хвороби (фомоз, пероноспороз) на окремих площах охопили до 10% рослин. За зниження температурного фону та зростання вологості повітря, після рясних дощів, проти хвороб доцільно додавати фунгіциди: Аканто плюс, Амістар Екстра, Колфуто, Консенто, Тайтл, інші.

    Картопля та овочеві культури

    На рослинах картоплі та інших пасльонових культурах триватиме шкідливість колорадського жука. Фітофаги виявлятимуться у фазі імаго, яєць, личинок. При масовій появі личинок першого – другого віків за чисельності 10-20 екз. на кожний з 8-10% заселених кущів картоплі та на пасльонових культурах до цвітіння при заселеності шкідником 5% рослин слід проводити обробку інсектицидами, дозволеними для використання згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»

    Для обробітку в приватному секторі проти колорадського жука застосовують препарати: Актара, Ампліго, Кораген та інші, дозволені для роздрібного продажу населенню згідно рекомендованих норм і строків застосування. Інтенсивність розвитку та поширення хвороб у пасльонових культурах залежатиме від погодних умов та сортової стійкості рослин. Опади, що спостерігалися на Київщині в кінці червня, сприятимуть поширенню в посадках картоплі хвороб (фітофтороз, альтернаріоз, макроспоріоз), надалі їх розвиток відбуватиметься і на томатах. Оздоровлення рослин проводять одним із фунгіцидів системно-контактної дії, а згодом контактними. За перших ознак захворювань на картоплі, розпочинають профілактичні обробки томатів препаратами згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

    На плантаціях капусти скрізь продовжиться розвиток і шкідливість гусениць совокбіланівмолі, капустяної попелиці, білокрилки. За заселення попелицею 5% рослин і більше проводять обприскування капусти одним із препаратів: Актара, Децис Мовенто, Суперкіл. Захист від листогризучих шкідників доцільно проводити за чисельності 5 гусениць на рослину при заселені 6-8% качанів препаратами: Белт, Ексірель, Інспектор, Фокс та ін.

    Цибулю будуть пошкоджувати личинки цибулевої мухи, прихованохоботника.

    Гарбузові культури (огірки, кабачки) пошкоджуватиме баштанна попелиця, подекуди осередково трипси, білокрилка. За умов достатнього зволоження в липні на огірках відбуватиметься продовжиться розвиток бактеріозу, пероноспорозу, антракнозу.

    Захист овочевих культур від шкідників і хвороб слід проводити з урахуванням строків збирання врожаю та цільового призначення продукції, використовуючи рекомендовані препарати і, суворо дотримуючись регламентів їх застосування.

    Шкідники і хвороби плодових культур

    В яблуневих садах закінчуватимуть живлення та розвиток гусениці яблуневої плодожерки I покоління, якими пошкоджено 1-4% плодів яблунь. Частина комах відійде у зимову діапаузу, а більша частина гусениць залялькується. В другій половині липня почнеться літ метеликів та подальший розвиток другого покоління плодожерки. В садах спостерігатиметься збільшення чисельності сисних шкідників (попелицькліщів, щитівок).

          

     

    Яблунева плодожерка

     

     

    Посушлива і жарка погода в липні сприятиме розвитку борошнистої роси, передусім на сприйнятливих сортах. Скрізь відбуватиметься розвиток парші, моніліозу. Проти другого покоління яблуневої плодожерки та сисних шкідників проводять обприскування Діміліном, Нурелом Д, Матчем або іншими інсектицидами з додаванням проти борошнистої роси Тіовіту Джет або Кумулюсу, проти парші – Мерпану, Дітану та інших.

    Багатоїдні шкідники

    У посівах кукурудзи, проса, інших товстостеблих культур продовжиться літ метеликів, відкладання яєць, виплодження гусениць стеблового кукурудзяного метелика. За умов помірно теплої, вологої погоди (18-28°С, вологості > 70%), що сприяє реалізації плодючості самиць метелика та відродження гусениць, очікується формування осередків високої чисельності та шкідливості фітофага. Під час масового відкладання яєць рекомендується випускати трихограму вогнівочної форми по 50-100 тис. особин на га. За наявності яйцекладок стеблового метелика на 18% рослин або 6-8% рослин з гусеницями кукурудзяного метелика I-II віків посіви обробляють інсектицидами: Ампліго, Кораген, Борей, Децис f-люкс, Карате Зеон, Ламдекс, Рубін, іншими рекомендованими препаратами.

     

    Кукурудзяний стебловий метелик

     

    В липні залишається ймовірність появи та шкідливості гусениць чортополохівки, що потребує проведення постійних обстежень сої, соняшнику, кукурудзи, багаторічних трав.

    В агроценозах області триватиме розвиток та харчування гусениць совки-гамми, бавовникової, капустяної, інших видів листогризучих совок, а також підгризаючих совок (озимої, окличної). В першій половині липня гусениці совок закінчать розвиток і заляльковуватимуться, що за помірної зволоженості повітря триватиме 11-14 днів. В кінці місяця можна очікувати початок льоту метеликів другої генерації.

    Лучний метелик, саранові нестадних видів у допороговій чисельності продовжать свій розвиток і живлення на неугіддях, багаторічних травах, осередково – в посівах пропашних, овочевих культур.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій