• In English
  • ПІДСУМКИ РОБОТИ ВІДДІЛУ КОНТРОЛЮ ЗА РЕГУЛЬОВНИМИ ЦІНАМИ ЗА І ПІВРІЧЧЯ 2021 РОКУ
    , опубліковано 15 Липня 2021 року о 13:13

    Відділом контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (далі – Відділ) з початку 2021 року було здійснено 92 заходи державного контролю за дотриманням вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, з них 7 планових  на виконання річного плану здійснення заходів державного контролю, затвердженого наказом Держпродспоживслужби, та 85 позапланових, у т. ч. 72 – на підставі звернень громадян. У 88 % перевірених суб’єктів господарювання виявлені порушення державної дисципліни цін. За звітний період Відділом розглянуто 174 звернення громадян щодо порушення їх прав у сфері ціноутворення, при цьому 91 %  звернень громадян щодо порушення їх прав у сфері житлово-комунальних послуг.

    За результатами проведення планових заходів державного контролю на фармацевтичному ринку двом суб’єктам господарювання за порушення порядку формування, встановлення та застосування регульованих цін на лікарські засоби надіслані рішення з вимогою сплатити штрафи у розмірі 210,8 тис. грн. На керівника одного суб’єкта господарювання складено протокол про адміністративне правопорушення, згідно якого накладено штраф на суму 2,5 тис. грн.

    З метою усунення порушень у сфері житлово-комунальних послуг суб’єктам господарювання винесено 28 приписів та 56 рішень, якими зобов’язано привести тарифи на житлово-комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня та повернути необґрунтовано нараховану плату споживачам у сумі 10,94 млн. грн шляхом здійснення перерахунків.

    За порушення вимог законодавства про ціни і ціноутворення та одержання необґрунтованої виручки у сфері житлово-комунальних послуг до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції (штрафи) в сумі 3,65 млн. грн., а за створення перешкод у проведенні перевірок на суму 1,36 млн. грн. На керівників суб’єктів господарювання складено 13 протоколів про адміністративні правопорушення, згідно яких накладено на посадових осіб адміністративні штрафи на суму 24,3 тис. грн.

    З січня по червень 2021 року суб’єктами господарювання у добровільному порядку  сплачено до державного бюджету 170,2 тис. грн. штрафних санкцій. Керівниками суб’єктів господарювання на виконання постанов про адміністративні правопорушення добровільно сплачено 10,4 тис. грн. та примусово стягнуто 17,0 тис. грн.

    Фахівцями Відділу було прийнято участь у роботі 3 комісій/робочих груп з розгляду розрахунків планових тарифів на житлово-комунальні послуги, створених міськими радами у Київській області та взято учать у конкурсній комісії з визначення виконавця послуг по вивезенню твердих побутових відходів.

    За звітний період Відділом було надіслано 5 листів до органів місцевого самоврядування з інформацією про результати перевірок для вжиття заходів щодо усунення та запобігання порушень у сфері ціноутворення, сприяння та контролю виконання вимог приписів. Також, було проінформовано Київську обласну державну адміністрацію та Головне управління Національної поліції в Київській області про виявлений факт провадження господарської діяльності з централізованого водовідведення без наявності ліцензії. З метою посилення співпраці у питанні виявлення випадків систематичного порушення норм законодавства у сфері ціноутворення, Відділом було надіслано листи до Антимонопольного комітету України з інформацією про встановленні факти порушення вимог формування, встановлення та застосування державних регульованих цін за результатами проведених перевірок за І півріччя 2021 року.

    Також, щомісячно Відділ продовжує проводити моніторинги застосування державних регульованих цін на лікарські засоби, які беруть участь в Урядовій програмі «Доступні ліки». Зокрема, аналізуються розміри граничних оптово-відпускних, закупівельних та фактичних роздрібних цін, а також розміри застосованих оптово-відпускних та торговельних (роздрібних) надбавок на лікарські засоби, які ввійшли до програми реімбурсації. Суб’єктам господарювання, у яких за результатами моніторингів були виявлені порушення, направлені 14 листів-попереджень з метою уникнення в подальшому завищення державних регульованих цін на лікарські засоби.

    Завдяки роботі Відділу контролю за регульованими цінами за І та ІІ квартали 2021 року споживачам житлово-комунальних послуг Київської області фактично повернуто                  384,3 тис. грн.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій