• In English
  • ІПОМЕЯ ПЛЮЩОПОДІБНА-IPOMEA HEDERASEAE L., ІПОМЕЯ ЯМЧАСТА – IPOMEA IACUNOSE L.
    , опубліковано 19 Липня 2021 року о 17:17

    Карантинні бур’яни – це найбільш  шкідливі види бур’янів які не ростуть або обмежено присутні на даній території, але мають великий потенціальний ареал можливої натуралізації.

    Завезені бур’яни на нових територіях часто є більш агресивними, аніж на своїй батьківщині, де їх розповсюдження обмежується хворобами, шкідниками та іншими біологічними факторами. Нові бур’яни можуть бути завезені з насіннєвим матеріалом, з продовольчим зерном, рослинною сировиною. Для захисту сільського господарства від занесення  карантинних бур’янів в багатьох країнах світу ( включаючи Україну) розроблені спеціальні карантинні заходи.

    Перелік карантинних організмів затверджується на державному рівній кожній країні.

    До переліку карантинних бур’янів, що відсутні в Україні (так званий список А-1) відноситься: Іпомея плющеподібна-Ipomea hederaseae L., Іпомея ямчата – Ipomea Iacunose L.

    Іпомея плющеподібна-Ipomea hederaseae L.

    Це однорічна трав’яниста рослина. Розмножується насінням. Одна рослина може утворювати від 93 до 11000 насінин. Насіння бур’яну здатне сходити при широкому діапазоні температур -від 15 до 30 С тепла і різній вологості. Масові сходи іпомеї плющеподібної відзначаються в період із середини до кінця травня.

    Розповсюдження

    Географічне поширення: Походить з тропіків Америки.

    Великобританія, Ізраїль, Швейцарія, Індія, Філіппіни, Канада, Куба, Аргентина, Бразилія

    Шкідливість

    Іпомея є злісним бур’яном у посівах сільськогосподарських культур. Засмічує здебільшого посіви сої, бавовнику, тютюну, кукурудзи. Шкідливість іпомеї плющеподібної для сільськогосподарського виробництва зумовлена зниженням урожайності культур і засміченням зібраного врожаю.

    Культури чи угіддя, які засмічує

    Іпомея плющеподібна(I.hederaseae) засмічує поля, сади, городи, пустирі та неорані землі. Найкращі умови для розвитку бур’яну є на оброблюваних землях. Іпомея росте на всіх типах ґрунтів, але перевагу надає родючим, зволоженим, пухким ґрунтам. Насіння іпомеї плющеподібної щорічно виявляють у зерні сої, кукурудзи та інших культур.

    Морфологія

    Іпомея плющеподібна – ліана. Стебла тонкі, опущені, обвиваються навколо інших рослин або стеляться по землі, завдовжки до 3 м. Корінь стрижневий. Квітки лійкоподібні, розташовані на стеблах по одному або зібрані в групи по 2-3 квітки. Забарвлення пелюсток від білого до блакитного й рожево-пурпурового кольору. Плід куляста коробочка. Насіння яйцевидне, слабо тригранне.

    Поширення

    Іпомея плющеподібна поширюється за допомогою насіння насіннєвим матеріалом  різноманітних культур.

    Фітосанітарні заходи

    Насіння іпомеї плющеподібної може бути занесене на територію України із зерном сої, кукурудзи та інших культур, із заражених зон країн де бур’ян широко розповсюджений.

    Завезення насіннєвого матеріалу, засміченого бур’яном забороняється. При виявлені бур’яну в пунктах ввезення, продукція підлягає очистці, поверненню або знищенню. Також щорічно проводяться обстеження складських приміщень і переробних підприємств, куди надходять імпортні вантажі насіннєвого та іншого матеріалу.

    Необхідно систематично проводити обстеження узбіч, кюветів основних автомобільних та залізничних магістралей, а також території станцій по яких перевозиться сільськогосподарська продукція.

    На необроблюваних землях ефективним методом боротьби з бур’яном є висів багаторічних трав. Щільний травостій пригнічує ріст і розвиток іпомеї.

    Іпомея ямчаста– однорічна трав’яниста рослина клас дводольні, родина берізкові. Розмножується насінням. Продуктивність однієї рослини може досягти 15000 насінин. Оптимальна температура для проростання 20-30С.

    Розповсюдження

    Європа, Азія, Північна та Південна Америка, Центральна Америка і країни Карибського басейну.

    Шкідливість

    Зумовлена зниженням врожайності та засміченням зібраного врожаю. Ці види іпомей: плющеподібна та ямчаста є найлютіші вороги будь- яких сільськогосподарських культур. Це справжні мучителі, які відбирають у культур все: світло, воду, мінеральні речовини, ще й фізично пригнічують ріст рослин.

    Поширення

    За допомогою насіння, насіннєвим матеріалом різноманітних культур, зерновий корм для домашніх тварин і птахів.

    Фітосанітарні заходи

    Для боротьби з іпомеєю ямчастою застосовуються ті ж методи, що й до іпомеї плющеподібної. Застосовуються хімічні заходи боротьби (гербіциди), агротехнічні (багаторічні трави, що пригнічують розвиток іпомей).

    Call Now Button
    Будь в курсі подій