• In English
  • ФІТОФТОРА НА ПОМІДОРАХ
    , опубліковано 26 Липня 2021 року о 12:12

    Поширене заняття для всіх городників-боротьба з фітофторою на помідорах.

    Це захворювання пасльонових протягом короткого часу може знищити повністю весь урожай. Саме тому, коли виникає фітофтора на помідорах,методи боротьби повинні бути активними вже на початкових стадіях недуги.

    Фітофтора або фітофтороз проявляється на всіх частинах томатного куща. Перший сигнал-поява бурих плям на листках з верхньої сторони переважно по краях,та білуватого нальоту з нижньої. Якщо на стеблі утворилися темні смуги, а на листках бурі плями, потрібно очікувати, що незабаром і на плодах  будуть бурі або сріблясті тверді плями. Спори фітофтори можуть перебувати в будь-якому місці: у землі, на залишках рослин, на насінні. Виявити їх неозброєним оком просто неможливо. Кожен городник повинен зменшувати кількість спор фітофтори на своїй ділянці, а також створювати умови непридатні для поширення цього захворювання. Сприятливе середовище для фітофторозу-це густі грядки томатів,відчутні перепади температур,багато вапна в землі,слабі рослини. А для значного та швидкого поширення хвороби потрібна температура повітря +22+27 град, і вологість повітря не нижче 70-90 %. Масове ураження томатів фітофторозом потрапляє на період вологих і рясних опадів при різниці температури дня і ночі ,що зараз і відбувається.

    Боротьба з фітофторою на помідорах повинна починатися на ранніх стадіях: з посадки. На сам перед треба розміщувати томати на добре освітлених і провітрюваних ділянках томатів рослин, не садити в низинах з рівнем відповідних близько до поверхні грунтових вод, де постійно є рясні ранкові роси і зупиняється холодний потік повітря, а також не висаджувати помідори по помідорах і уникати їх сусідства з іншими пасльоновими. В період же зростання своєчасно видаляти бур`яни, пожовклі і сухі листя, після кожного дощу рихлити ґрунт. Полив проводити не обливаючи листя, а під корінь,причому тільки теплою водою і в першій половині дня.

    Навіть якщо на томатах немає ознак фітофтори, потрібно робити профілактичне обприскування. Для обприскування проти фітофторозу рекомендується ряд фунгіцидів, це контактної дії(бордоська рідина, купроксат, хлорокись міді) і системної дії ( Ридоміл Голд-25 г5 л води сотка; Тайлер,ЗП,в.г-20-25 г на 5 л води на 1 сотку; Ацидан, ЗП -25 г на 5 л води на 1 сотку; Захис, ЗП- 15-20 г. на сотку; Квадріс Топ -8 мл на 5 л води на 1сотку та іншими дозволеними до використання препаратами).

    Більш ефективними вважаються останні, так як вони проникають в тканину томатів рослини та захищають її зсередини. Але за сезон можна робити ними не більше трьох обприскувань і останнє-за 20 днів до збору врожаю. Бордоську рідину і мідний купорос можна використовувати за 8 днів до збору врожаю. Але це все отрутохімікати, тому, де це можливо, замість хімічних препаратів використовувати для профілактики фітофторозу настойки часнику, обприскування рослин розчином перманганату калію з додаванням інших мікроелементів, в тому числі і йоду. Настій з часнику готується так: 150-200 г подрібненого часнику заливається літром води, настоюється дві доби, проціджують і розводиться до десяти літрів води.

    І остання порада для тих ,хто посіяв томати ранніх сортів, які можуть встигнути сформувати урожай до підвищення температури при дощах. Якщо раптом почорніють окремі зелені плоди рекомендується негайно зняти всі сформовані плоди, опустити їх на півтори хвилини у воду до 60 градусів, потім осушити і викласти на дозрівання.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій