• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ ПЕРСИКОВОЇ ПЛОДОЖЕРКИ
    , опубліковано 06 Серпня 2021 року о 09:09

    Персикова плодожерка (Carposina niponensis Wals.) являється небезпечним шкідником, що пошкоджує плоди, як диких, так і культурних плодових культур, що відносяться до кісточкових і зерняткових порід.

    Зважаючи на те, що з кожним роком найбільше карантинних видів надходить з країн Східної та Південної Азії, які є ареалом розповсюдження регульованих та нерегульованих шкідливих організмів, зокрема, і такого карантинного шкідника, як персикова плодожерка (Carposina niponensis Wals.), існує постійна загроза ввезення фітофага на територію України.

    Шкідливість

    Гусениці персикової плодожерки живляться найрізноманітнішими  дикими і культурними плодовими рослинами зерняткових та кісточкових порід родини розоцвітих (груша, яблуня, абрикос, персик, слива, айва, горобина, кизил, глід, мигдаль, шипшина) та фініки.

    Гусениці вигризають ходи в усіх направленнях плоду, заповнюючи їх екскрементами. В одному плоді одночасно  розвивається декілька гусениць. Вважається, що плоди вже не являють собою ніякої цінності, навіть якщо ними живилися поодинокі особини.

    В районах поширення персикова плодожерка відноситься до небезпечних шкідників плодових культур. На необроблюваних площах плодових – пошкодженість плодів гусеницями фітофага може сягати 80-90%.

    Даний вид фітофага екологічно пластичний, тому існує загроза ввезення, акліматизації та розвитку шкідника в одному та декількох поколіннях.

    Максимальної шкідливості життєдіяльність персикової плодожерки може сягати в зоні найбільшої концентрації плодових насаджень.

     

    Виявлення та ідентифікація

    Під час проведення в середині літа обстежень на деревах оглядають штами – місце знаходження шкідника і плоди, де можна виявити яйця. Краще всього збирати плоди, які впали, розрізати і виявляти гусінь, яка згодом фіксується і визначається. Для виявлення вогнищ персикової плодожерки і для сигналізації проведення захисних міроприємств саду від шкідників використовують синтетичний статевий феромон. Капсули з феромоном розміщують в паперові ловушки різної конструкції з клейким дном. Ловушки з феромоном розвішують в крони дерев на висоту 1,5-2 м. Самців шкідника приваблює запах феромона, що імітує запах самиці, що проникає всередину ловушки і приклеюється на клейку поверхню. Виловлених на феромон метеликів визначають по статевому апарату.

     

    Способи поширення

    Фітофаг часто знаходиться в зимових кулеподібних коконах серед залишків ґрунту між корінням саджанців. Гусениці довгий період можуть знаходитися в плодах, що зберігаються. Отже, плоди, які йдуть на імпорт, являються найбільшим джерелом ввезення шкідника на територію країни.

     

    Карантинні заходи та міри боротьби

    Регулювання пунктів та термінів ввезення плодів на територію країни, а також їх реалізація у відповідності з карантинними обмеженнями. При постачанні свіжих фруктів з країн та районів поширення персикової плодожерки необхідно проводити ретельний огляд плодів, пакувального матеріалу, тари. Фумігація плодів, саджанців та тари.

    Переорювання ґрунту в міжряддях та перекопування пристовбурних колах для знищення зимуючих та залялькованих гусениць.

    Хімічна обробка садів в період масового відродження гусениць препаратами, дозволеними до використання на культурі згідно з Переліком.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій