• In English
  • ПРОТРУЮВАННЯ – ОДИН ІЗ ЗАХОДІВ БОРОТЬБИ З ШКІДНИКАМИ НА ПОЧАТКУ ВЕГЕТАЦІЇ ОЗИМИХ ЗЕРНОВИХ.
    , опубліковано 02 Вересня 2021 року о 16:16

    Обробка насіння озимої пшениці протруйниками — це важлива передумова рентабельного виробництва, адже якісне насіння є запорукою отримання високих врожаїв. За рахунок застосування високоякісного посівного матеріалу рівень урожайності зернових може підвищитися на 25–30%.

    Стратегічними принципами організації захисту рослин є оптимізація шляхів одержання максимально можливих урожаїв високої якості та зменшення затрат енергетичних ресурсів на одержання одиниці продукції. У сучасних системах захисту рослин озимих культур від шкідливих організмів першочергове значення має передпосівна обробка насіннєвого матеріалу, мета якого — захист рослин від ґрунтових шкідників і шкідників сходів, а також від хвороб, збудники яких є в ґрунті чи поширюються насінням. Правильне застосування протруйників знижує або зовсім пригнічує активність шкідливих організмів, що дозволяє скоротити кратність обробок пестицидами впродовж вегетації рослин. Тому протруювання насіння польових культур є важливою ланкою у системі виробництва рослинницької продукції,  істотним резервом поліпшення якості врожаю та підвищення продуктивності рослин. На сьогодні в необхідності передпосівної фунгіцидної обробки насіння польових культур не сумнівається жоден агроном чи спеціаліст сільськогосподарського підприємства. А от що стосується протруювання насіння інсектицидними препаратами, то такий захід проводять далеко не в усіх господарствах.

    Інсектициди, які використовуються для протруювання насіннєвого матеріалу, захищають проростки й сходи зернових культур від комплексу ґрунтових і наземних шкідників, таких як личинки пластинчастовусих жуків, личинки коваликів — дротяники, личинки чорнишів — несправжні дротяники, личинки підгризаючих совок, хлібних турунів, а також сходи рослин від злакових мух, блішок, попелиць і поширення вірусних хвороб, переносниками яких вони є.

    Злакові мухи — під цією загальною назвою слід розуміти цілу групу шкідливих комах, яких об’єднують подібна біологія розвитку й характер пошкодження. Найнебезпечнішим для зернових колосових у період сходів є пошкодження злаковими мухами, що призводить до зниження густоти посіву. В пошкоджених рослин жовтіє центральний листок, стебла сигароподібно потовщуються. Пошкодження в період виходу в трубку спричинює пустозерність колосу. ЕПШ у фазі сходів — 40–50 екз./100 помахів сачком.

    З інших багатоїдних шкідників на території Київської області значної  шкоди також завдають личинки підгризаючих совок (озима, оклична, совка ‑ іпсилон тощо), які  псують паростки, підгризають стебла на рівні ґрунту. Гусениці мають землисте забарвлення, вони матові у молодших поколіннях і блискучі перед заляльковуванням. Потурбовані гусениці скручуються у кільце. Зимують совки у ґрунті на глибині 10–25 см у стадії гусениці. За рік розвиваються у 2 поколіннях. ЕПШ — 1–3 особини на 1 м².

    Зважаючи на домінуючі види шкідників, а також враховуючи особливості їх біології, період і характер пошкоджень, використання інсектицидного протруйника насіння є доцільним і виправданим. Адже передпосівна обробка насіння інсектицидом не лише захищає проростки рослин від широко розповсюджених в агроценозах ґрунтових шкідників, таких як дротяники, несправжні дротяники, гусениці підгризаючих совок, личинки хлібних жуків, а й спричиняє токсикацію сходів, що є ефективним для захисту молодих рослин від личинок хлібних турунів, злакових мух і переносників низки вірусних хвороб — попелиць. Отже, протруювання насіння озимих зернових перед посівом інсектицидними препаратами дозволяє запобігти зрідженню посівів унаслідок пошкодження шкідниками.

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій