• In English
  • CALLOSOBRUCHUS MACULATUS FABR ЧОТИРЬОХПЛЯМИСТИЙ ЗЕРНОЇД
    , опубліковано 06 Вересня 2021 року о 10:10

    Карантинний організм, занесений до переліку відсутніх в Україна шкідливих організмів. Поширений в Європі (Великобританія, Греція, Італія, Франція), країни Середньої, Південно-Східної, Південної, Південно-Західної Азії, Африка, Центральна Америка, Австралія та Океанія.

    Вид -широкий олігофаг , завдає шкоди переважно у складських приміщеннях, але можливий розвиток в полі. В одній зернині може розвиватись до 10 личинок. При сильному заселенні повністю знищують вміст зерна. Чотирьхплямист зернівка надає перевагу бобовим рослинам, але може пошкоджувати інші види зернових та круп’яних культур.

    Самки відкладають яйця на боби, мішки, стінки різної тари. Плодючість однієї самки 100 яєць. Жуки здатні до перельотів. Увесь розвиток проходить всередині однієї зернівки. Личинка має 4 віки. Перед заляльковуванням  вона прогризає оболонку у вигляді круглого «віконця» для виходу жука. Круглі «кришечки» легко відпадають і служать сигналом зараженості насіння. Чотирьохплямиста зернівка вид теплолюбивий. При достатньо високій температурі розвивається до 9 поколінь на рік.

    Чотирьохплямиста зернівка зустрічається у двох формах-нормальній та активній, які розрізняються за морфологією та біоекологією. У жуків нормальної форми елітри вкриті густими золотистими та білими волосками. Чорні плями на кутикулі чіткі, не прикриті волосками. Імаго мають короткувате тіло, розширене до пігідія, більшу його частину закривають крила. У жуків нормальної форми волосяний покрив сильно редукований, рисунки на елітрах не чіткі; тіло видовжене, крила не прикривають пігідій.

    Вусики самця і самки пильчасті. Забарвлення сильно мінливе. У типових екземплярів чорні плями в середній частині надкрил прилягають до зовнішнього краю, з напівкруглими чорними плямами з боків, з чорними плечовими бугорками і чорною вершиною. Світлі ділянки надкрил покриті жовтувато-сірими волосками, утворюючи рисунок у вигляді Х. З боків другого-четвертого тергітів плями з білих волосків відсутні.

    Яйце овальне, білого кольору, напівпрозоре. Личинка біла, вигнута, не опушена, малорухома. Лялечка без волосків, тіло овальне, звужене до кінця черевця.

    Розповсюджується пасивно, разом із насінням бобових культур у всіх стадіях розвитку.

    Все імпортне насіння бобових підлягає детальному огляду та карантинній експертизі спеціалістами фітосанітарної служби. Проведення моніторингу зерносховищ, переробних підприємств та насіннєвих господарств щорічно, з метою своєчасного виявлення зараження. Оглядають як саме зерно, так і поверхню тари. Обстеження проводят щоквартально в зимовий період, щомісяця в літній період. Заражені імпортні вантажі підлягають знищенню або поверненню, а приміщення та транспорт – фумігації.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій