• In English
  • ВИМОГИ ДО ДЕРЕВ’ЯНОГО ПАКУВАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ ЗГІДНО МСФЗ № 15 (ISPM №15).
    , опубліковано 08 Вересня 2021 року о 14:14

    Деревина, отримана з живих або мертвих дерев, може бути заражена шкідливими організмами. Дерев’яний пакувальний матеріал часто виготовляються зі свіжої деревини, яка не пройшла переробку або обробку, достатньої для видалення або знищення шкідливих організмів, і, тому залишається шляхом для поширення карантинних шкідливих організмів. Крім того, дерев’яний пакувальний матеріал дуже часто використовуються повторно, ремонтуються або переробляються. Дійсне походження різних частин дерев’яного пакувального матеріалу важко визначити, їх фітосанітарний статус не може бути легко встановити.

    З цієї причини був створений МСФЗ № 15, який описує міжнародно-прийняті заходи, відносно дерев’яних пакувальних матеріалів всіма країнами з метою значного зниження ризику інтродукції і поширення більшості карантинних шкідливих організмів, які можуть бути пов’язані з цими матеріалами.

    Цей стандарт поширюється на всі форми дерев’яного пакувального матеріалу, які можуть служити шляхом поширення шкідливих організмів, та представляють ризик для живих дерев. Сюди включено такий дерев’яний пакувальний матеріал, як пакувальні блоки, коробки, пакувальні ящики, кріпильна деревина, піддони, кабельні барабани і котушки / бобіни, які можуть знаходитися практично в будь-яких імпортованих вантажах, включаючи ті, які зазвичай не піддаються фітосанітарному огляду.

    Затверджені фітосанітарні заходи знижують ризик поширення шкідливих організмів з дерев’яним пакувальним матеріалом. Вони включають використання окореної деревини і застосування затверджених обробок, а саме теплової (HT), диелектричним нагріванням (DH), фумігація бромістим метилом (MB), фумігація сульфурилфторидом (SF). Та після вищезазначеної обробки використовують пізнавальне маркування, що забезпечує легку ідентифікацію дерев’яного пакувального матеріалу.

    Нижче наведені приклади дозволених форм, які застосовуються при маркуванні дерев’яного пакувального матеріалу, де ХХ – код країни, 000 – код виробника, YY – код обробки.

    Визнане на міжнародному рівні маркування, не прив’язано до певної мови, полегшує процес розпізнавання обробленого дерев’яного пакувального матеріалу при огляді до експорту, в пунктах ввезення та в інших місцях.

    У тому випадку, якщо дерев’яний пакувальний матеріал не несе необхідне маркування, або виявлено шкідливий організм, вантаж

    затримується та проводиться його обробка, знищення (або інше надійне знешкодження) або повернення.

    Щодо  порушення вимог МСФЗ №15 НОКЗР (Національна організаця по карантину і захисту рослин)  відповідальна за здійснені заходи і за нотифікацію про невідповідність.

    Компанії, що займаються міжнародним бізнесом, добре знайоми з вимогами міжнародного стандарту та зазвичай віддають перевагу термо-обробленим піддонам. Ці спеціально оброблені піддони є обов’язковими для експорту-імпорту, вони також менш схильні до гниття деревини і інших проблем через більш низький вміст вологи.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій