• In English
  • НА КИЇВЩИНІ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ЗОБОВ’ЯЗАЛА КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ПОВЕРНУТИ СПОЖИВАЧАМ ПОНАД 3,9 МЛН. ГРН ЗАЙВО НАРАХОВАНИХ КОШТІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ТА СПЛАТИТИ ШТРАФ В СУМІ 551 ТИС. ГРН.
    , опубліковано 08 Вересня 2021 року о 14:14

    На виконання річного плану здійснення заходів державного контролю на 2021 рік у серпні цього року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі – Головне управління) було проведено планову перевірку комунального підприємства, що надає послуги з централізованого водопостачання та водовідведення і послуги з постачання теплової енергії (централізованого опалення) споживачам смт. Бородянка Київської області.

    Перевіркою було встановлено, що підприємство розрахувало тарифи на визначені послуги з численними порушеннями вимог порядків формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії (централізованого опалення) і постачання гарячої води та порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а саме, включено у тарифи завищені витрати на реактивну електричну енергію, необґрунтовані витрати на оренду, утримання та ремонт транспортних засобів та враховано у тарифах рентабельність, без погодженої уповноваженим органом, в установленому порядку інвестиційної програми. Зокрема, у тарифи на житлово-комунальні послуги включені витрати на оренду, утримання та ремонт легкових автотранспортних засобів для адміністративних потреб, які належали посадовим особам (керівництву) підприємства під час формування тарифів, при наявності 4 легкових автомобілів на підприємстві. Таким чином, Головним управлінням було встановлено, що розміри тарифів на послуги з теплопостачання та послуги з централізованого водопостачання для всіх категорій споживачів смт. Бородянка є економічно необґрунтованими та завищеними.

    За результатами перевірки Головне управління зобов’язало комунальне підприємство повернути споживачам смт. Бородянка необґрунтовано нараховану суму 3,976 млн. грн. за період 2019-2021 роки, шляхом здійснення перерахунків плати за: послуги з постачання теплової енергії (послуги з централізованого опалення) на загальну суму 2,464 млн. грн., в тому числі:

    • населенню – 1,208 млн. грн;
    • бюджетним установам – 1,191 млн. грн.;
    • іншим організаціям – 65,9 тис. грн.;

    послуги з централізованого водопостачання на загальну суму 1,512 млн. грн., в тому числі:

    • населенню – 1,316 млн. грн;
    • бюджетним установам – 94,1 тис. грн.;
    • іншим організаціям – 101,7 тис. грн.;

    Також, за вищевказані порушення на підприємство були накладені штрафні санкції в сумі 551 тис. грн.

    Виконання вимог припису та рішення знаходиться на контролі в Головному управлінні. Разом з тим, Головним управлінням направлено лист селищному голові смт. Бородянка для вжиття заходів щодо усунення та запобігання порушень у сфері ціноутворення, сприяння та контролю виконання вимог розпорядчих документів Головного управління.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій