• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ КАРАНТИННИХ ШКІДНИКІВ АЗІАТСЬКОГО ТА КИТАЙСЬКОГО ВУСАЧІВ (ANOPLOPHORA GLABRIPENNIS MOTSH. ТА ANOPLOPHORA CHINENSIS FORST.)
    , опубліковано 08 Вересня 2021 року о 14:14

    Хотілось би звернути увагу  на таких досить небезпечних шкідників як азіатський вусач – Anoplophora glabripennis (Mots.) та китайський вусач – Anoplophora chinensis (Forst.), які можуть бути завезені з деревиною та лісоматеріалами, саджанцями та іншим садивним матеріалом в Україну. Регульовані шкідливі організми,  внесені до переліку А-1, як відсутні на території України.

    Азіатський вусач (Anoplophora glabripennis Motsh.)

    Азіатський вусач широко поширений в Китаї та сусідніх із ним державах.

    Європі: Австрія, Німеччина, Польща (окремі випадки виявлення), Франція.

    Північній Америці: Канада (окремі випадки виявлення), США.

    Жук завдовжки 25 мм (самець), 35 мм (самка) чорний, блискучий, на надкриллях по 20 білих крапок різного кольору. Антени мають 11 сегментів, забарвлені, почергово в чорний (синім відтінком) і білий кольори. Антени самця приблизно в 2,5 рази довші за тіло, тоді як антени самки лише в 1,3 рази довші за тіло. Личинка безнога до 50 мм завдовжки (старших віків), біло-жовтого кольору.

    Азіатський вусач пошкоджує листяні породи дерев (до 50 видів), здебільшого це різні види клену, каштану, в’язу, берези, тополя, верби. Він пошкоджує здорові дерева, спричиняючи їхню загибель. Заселяє вусач також свіжозрізані дерева і колоди. Основну шкоду рослинам завдають личинки, прогризаючи ходи всередині стовбура і гілок. Деревина, пошкоджена внаслідок діяльності личинок, втрачає до 46% своєї цінності. Личинки, пошкоджуючи луб’яний шар, спричиняючи витікання соку з ранок, в результаті підвищується вірогідність заселення дерева вторинними шкідниками та зараження хворобами. Пошкоджені дерева (особливо молоді) втрачають тургор, листя в’яне і жовкне. В межах одного дерева може розвиватися декілька генерацій вусача, в результаті через деякий час дерево гине. Дорослі комахи також завдають збитків, живлячись листям і молодою корою.

    Ослаблення дерева вусачем провокує заселення його короїдами, золотоочками, а також іншими видами вусачів.

    З метою виявлення вогнищ шкідника використовують пастки з феромонами. Пакувальний матеріал повинен бути висушеним або знезараженим і відповідати вимогам стандарту №15 (ISPM №15). Деревина рослин-живителів азіатського вусача, що призначається для міжнародної повинна бути вільною від льотних отворів та висушеною.

    Китайський вусач (Anoplophora chinensis Forst .)

    Китайський вусач є найголовнішим шкідником насаджень цитрусових в Китаї.

    Європа: Нідерланди, Франція.

    Азія: Вєтнам, Китай, Мянма.

    Північна Америка: США.

    Жук завдовжки 21-37 мм, чорний, блискучий, на надкрилах по 10-12 білих крапок різного розміру. Ноги синюваті з чорними плямами. Самець трохи менший за самку, стрункіший, надкрила повністю вкривають тіло. Антени самця приблизно вдвічі довші за тіло, тоді як антени самки майже такі ж, як тіло чи трохи довші. Антени мають 11 сегментів, які забарвлені почергово в чорний (з синім відтінком) і білий кольори.

    Личинка безнога до 45 мм завдовжки (старших віків), біло-жовтого кольору, голова коричнева.

    Китайський вусач є найголовнішим шкідником насаджень цитрусових культур в Китаї. Його основні рослини-живителі належать до родів: цитрон, яблуня, тополя, верба. Однак вусач ушкоджує дерева і кущі, які належать до більш ніж 40 родів, 26 родин. Головні з них належать до родів: клен, вільха, береза, карія, каштан, бук, ясен, горіх, платан, слива, груша, дуб, акація, малина, ожина.

    Цей шкідник може завдавати значної шкоди плодовим і декоративним культурам. В Азії – це найголовніший шкідник цитрусових культур. Дерева, в результаті живлення личинок, стають сприятливими до впливу хвороби і вітру. Серйозне зараження викликає розпад дерев і зниження врожайності фруктів в садах. Пошкодження молодих дерев є найбільш серйозним. Дорослі жуки їдять молоде листя, гілки та кору дерева.

    Одна самка відкладає приблизно 70 яєць, під кору стовбурів дерев, в зроблений нею надгриз, на висоті близько 60-ти см від поверхні ґрунту. Личинки, що відродились, 1-3 тижні живляться під корою в соковитій частині флоеми, а згодом заглиблюються в деревину нижньої частини стовбуру та коренів. Часто такі дерева гинуть.

    Через отвори в корі викидається значна кількість деревного борошна (тирси) та деревної маси. Тирса , що накопичуються біля основи атакованого дерева, зазвичай помітна, коли дерево зовні ще не виглядає пошкодженим, але такі ознаки вказують на зараження.

     

     

    Але основна шкодочинність вусачів – здатність переносити соснову стовбурову нематоду. Один жук може бути носієм до 300000 нематод. Самки жука в період відкладання яєць переносять личинок нематод четвертої стадії розвитку із заражених дерев на здорові. Через «зарубки» в корі, спричинені самками, нематоди проникають в деревину. В стовбурі нематоди живляться гіфами грибів (Citratocystis spp.), які також переносяться вусачами. В результаті пошкоджень іноді гине весь ліс на великих площах.

    Фітосанітарні заходи: При імпорті живців, саджанців та іншого садивного матеріалу або бонсаїв – живителів з країн розповсюдження шкідника необхідно мати підтвердження, що цей матеріал вирощений під контролем в зареєстрованих і вільних від карантинних організмів розсадниках. Особливу увагу необхідно приділяти деревині та дерев’яному пакувальному матеріалу, що має китайське походження.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій