• In English
  • УВАГА! В ПОСІВАХ ОЗИМОГО РІПАКУ СПОСТЕРІГАЄТЬСЯ ОСЕРЕДКОВЕ ЗАСЕЛЕННЯ РОСЛИН РІПАКОВИМ ПИЛЬЩИКОМ
    , опубліковано 15 Вересня 2021 року о 09:09

    Ріпаковий пильщик також відомий за назвою ріпаковий трач трапляється повсюди. Паразитує на хрестоцвітих культурах ріпаку, капусті, брукві та редисі.

    Шкідник масово з’являється з настанням прохолодної погоди, особливо при високій вологості повітря. Додатковий період живлення відбувається на дикорослих рослинах з родини капустяних. Самиці пильщика другого  покоління відкладають яйця в кінці серпня –на початку вересня на листя ріпаку.

    Самка здатна відкласти від 200 до 350 яєць. Відкладає по одному яйцю в епідермісі листкової пластини. Яйцекладки побачити дуже легко, адже там є характерне здуття. Самки в холодну та дощову погоду не здатні відкладати яйця, а якщо така погода триває довгий період, то пильщики взагалі гинуть. За сприятливої теплої сухої погоди на десятий день вилуплюються личинки і відразу ж починають активне живлення. Несправжня гусінь може розвиватися протягом двадцяти п’яти – сорока днів і пройти шість віків, все, звичайно, залежить від погодних умов. Личинки першого віку здатні тільки скелетувати, а старші – активно харчуються листям культурних рослин. Активно наживившись, личинка заляльковується в ґрунті. Потім орієнтовно через дві неділі відроджується імаго.

    Економічний поріг шкодочинності ріпакового пильщика – 3 гусениці на кв м. або дві пошкоджені рослини на кв. м., посіви ріпаку обробляють одним із препаратів відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог

    Call Now Button
    Будь в курсі подій