• In English
  • ОСІННІ ҐРУНТОВІ РОЗКОПКИ.
    , опубліковано 05 Жовтня 2021 року о 17:17

    Спеціалісти управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області у базових та інших господарствах області проводять обстеження сільськогосподарських угідь та ґрунтові розкопки в полях сівозміни на виявлення багатоїдних і спеціалізованих шкідників в осінній період. Розкопки проводяться за загальноприйнятими методиками.

    Ґрунтові розкопки проводяться щорічно з метою визначення видового складу, щільності та інших показників популяцій шкідників, що зимують в ґрунті. Личинки деяких шкідливих фітофагів (коваликів, чорнишів, хлібних жуків, хрущів та інших) розвиваються в ґрунті 2 і більше років. Якісне проведення осінніх обстежень дає змогу спрогнозувати фітосанітарний стан агроценозів у наступному році та ефективно  планувати заходи захисту сільськогосподарських культур.

    Проведенними розкопками полів сівозміни виявлено, що дротяники і несправжні дротяники заселяють від 40 до 100% обстежених площ за чисельності 0,5 – 2 екз./кв.м; личинки травневих та червневих хрущів виявлено на 45 – 98 % обстежених площ за чисельності 0,5 -2,5 екз./кв.м.; звичайним буряковим довгоносиком заселено на 26 – 30% обстежених площ за щільності 0,5 – 3 екз. /кв.м.. Зимуючі стадії інших ґрунтових шкідники залишились на рівні минулорічних показників.

    На підставі даних обстежень розробляються прогнози появи та заходи по боротьбі з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур на наступний рік, що дасть можливість проінформувати та попередити сільськогосподарського виробника для того, щоб провести захист рослин вчасно, економічно та екологічно обґрунтовано.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій