• In English
  • ЯК БОРОТИСЯ З ЛИШАЙНИКАМИ НА ПЛОДОВИХ ДЕРЕВАХ?
    , опубліковано 05 Жовтня 2021 року о 17:17

    В останні роки багато звернень садівників щодо боротьби з лишайниками в садах.

    Лишайники (Lichenes) — велика група симбіотичних організмів, що складаються з грибів і мікроскопічних зелених водоростей або ціанобактерій. Лишайники за сучасною класифікацією належать до Царства Грибів. Слід розуміти, що лишайники – це не цвіль, хоч і відносяться до грибного царства, але живуть багато в чому як рослини, так як існують завдяки фотосинтезу. Не маючи коріння, вологу лишайники вбирають своєю поверхнею, а необхідні мінеральні речовини отримують разом з пилом і з дощовою водою. Живуть лишайники довго – від декількох десятиліть до декількох сотень років. Лишайники помітніше на стовбурах дорослих дерев, так як зростання кори такого дерева сповільнюється і полегшує лишайнику його розвиток. Однак не слід безпосередньо зв’язувати появу лишайників на дереві з його віком. Опірність лишайникам різко знижується у ослаблених рослин. Підмерзання деревини, розтріскування кори, загущення крони, що приводить до поганого провітрювання, свідчать про погіршення умов вирощування і поганому самопочутті рослини, що аж ніяк не завжди обумовлено їх віком.

    Якщо дерево сильно уражено паразитичними грибами, розвиток і оновлення його кори також сповільнюється. На такій корі хворих дерев лишайникам легше розвиватися і всього за кілька років вони можуть майже повністю покрити весь стовбур і гілки.

    Найбільш дієвим способом боротьби з лишайниками є механічний. Лишайники зіскрібають зі стовбурів і гілок дерев’яними шкребками, або капроновими щітками. Потім ці місця обробляють 5%-ним розчином (500 г на 10 л води) залізного купоросу.

    Правильно проведена делікатна чистка дерева не тільки позбавляє його від лишайників, а і «омолоджує». В результаті підвищується врожайність, якість плодів і термін життя рослини.

    Але недостатньо просто видалити нарости з кори, необхідно провести дезинфекцію пошкоджених ділянок, щоб знищити дрібні частинки лишайника у важкодоступних місцях і звести до мінімуму можливість рецидиву. Щоб приготувати розчин, змішайте 5% залізний купорос з 50 л води і обприскуйте  їм стовбур і гілки дерева.

    Зіскоблений мох і лишайник не варто залишати на землі, оскільки якщо там створені сприятливі умови, рослини приживуться і будуть «тероризувати» чагарники або газон, створюючи нові проблеми.

    Побілка штамбів і основних скелетних гілок пізньої осені в значній мірі знижує ризик заселення стовбурів дерев лишайниками і мохами. Деякі вчені рекомендують в кінці зими в теплий день оновити побілку. Однак, слід зауважити, що молоді дерева з гладкою корою білити не бажано: у них закупорюються пори, порушується газообмін, повільніше потовщується штамб.

    І чи треба позбавлятися від лишайників? Існує два прямо протилежні думки.

    Одне з них свідчить, що шкоди дереву лишайники практично не приносять, а лише сигналізують про те, що дерево, на якому вони ростуть, вже стало старим, або досить серйозно хворіє.

    Противники вважають, що лишайники, що розрослися на корі стовбурів і гілок, закривають кору дерева, порушуючи приплив повітря до внутрішніх частин, сприяють постійному зволоженню кори дерева, тим самим провокуючи інші більш серйозні захворювання, і лишайники треба прибирати обов’язково. Крім того, під таким наростом на стовбурі зберігаються щитівки та інші шкідники плодових дерев.

    Якщо ви не хочете чекати того моменту, коли у вашому саду з’явиться мох або лишайник, можна зробити профілактичні заходи. Для цього вам знадобиться мідний купорос. Яблуні і груші обробляйте концентрованим розчином в пропорції 1:20, сливи і вишні люблять менш насичений склад у співвідношенні 1:30. Мідний купорос дуже швидко висушує всі види лишайників, не дозволяючи їм розмножуватися і розростатися по деревах.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій