Перейти до основної сторінки
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області 17 грудня 2021 року були проведенні позапланові заходи державного контролю щодо суб’єктів господарювання, які займаються реалізацією м’яса на ринку ТОВ «Ринок сільськогосподарської продукції «Столичний» (вул. Велика Кільцева, 110-А, с. Софіївська Борщагівка, Києво-Святошинський район, Київська область, 08131).
За результатами заходів виявлено чисельні порушення вимог законодавства про харчові продукти, які задокументовані актами перевірок та видано обов’язкові до виконання приписи щодо усунення порушень у визначені терміни.
Основними порушеннями були:
1) персонал потужностей не проходить періодичні навчання щодо гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів;
2) на потужностях відсутній експлуатаційний дозвіл;
3) відсутні відповідні документи на харчові добавки, спеції для маринування м’яса;
4) санітарний стан потужності – не задовільний (брудні картонні ящики поряд з виробничими столами, колода для розрубки м’яса заставлена сторонніми речами, спецодяг персоналу біля виробничих столів, відсутнє відповідне місце для брудної тари на повернення постачальнику);
5) стіни в холодильних камерах для зберігання м’яса брудні (сліди крові);
6) відсутні спеціальні місця для зберігання робочих інструментів (ножі, мусати). Відсутня спеціальна промаркована ємність для дезінфекції виробничого інвентарю. Виробничий інвентар непромаркований;
7) прибиральний інвентар не промаркований та не укомплектований за фактичним місцем його використання. Відмічені факти зберігання прибирального інвентарю на підлозі. Відсутнє приміщення для його зберігання;
8) обладнання не каліброване відповідно до законодавства;
9) відсутні промарковані ємкості (контейнера) з кришками для харчових відходів;
10) не ведуться щоденні виміри температурних показників при зберіганні м’ясних продуктів в холодильних вітринах, холодильних та морозильних камерах;
11) відсутнє маркування на харчових продуктах термін придатності, дата «вжити до….» (в холодильній камері, холодильній вітрині);
12) потужність не має державної реєстрації;
13) оператором ринку не забезпечено простежуваність;
14) колоди для розрубки м’яса має значні пошкодження, тріщини і сколи;
15) відсутні договори та акти виконаних робіт щодо дератизації приміщень;
16) вимоги до нанесення позначки придатності та порядку її нанесення не дотримано: на п’яти півтушах телятини та семи четвертинах яловичини (загальною вагою 250 кг) відсутні клейма;
17) відсутні підтверджуючих документів про технічний стан вентиляції. Відсутні акти виконаних робіт;
18) відсутні дезінфікуючі засоби, які дозволені в харчовій промисловості;
19) відсутні договори та акти виконаних робіт, які свідчать про утилізацію харчових відходів;
20) відсутні доказів щодо боротьби з шкідниками та гризунами;
21) відсутнє спеціально обладнане місце для пакування харчових продуктів;
22) відсутні підтверджуючі документи на пакувальні матеріали;
23) відсутні експертні висновки ДЛВСЕ;
24) відсутня стрейч плівка, яка розмежовує прилавок із харчовими продуктами та споживачами.
Знято з реалізації близько 4500 кг м’ясної сировини та поставлено на тимчасове зберігання.
В більшості випадків реалізовувалась м’ясна сировина, на яку відсутні супровідні документи та експертні висновки державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи на ринку.
Звертаємо Вашу увагу, що м’ясна сировина є продуктом харчування підвищеного ступеня ризику і споживач має повне право вимагати документальне підтвердження її походження та впевнитись у її безпеці.
Попередня
Наступна