• In English
  • ПОРЯДОК УЗГОДЖЕННЯ РОЗТАШУВАННЯ НАСІННЄВИХ ПОСІВІВ
    , опубліковано 31 Січня 2022 року о 08:08

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує виробникам насіння про необхідність дотримання Порядку узгодження розташування насіннєвих посівів затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 7 жовтня 2016 р. № 365.

    Звертаємо вашу увагу, що не пізніше 1 березня 2022 року, суб’єктам насінництва та розсадництва необхідно подати до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області (08133, м. Вишневе, вул. Балукова, 22) план-схему розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних культур.

    У разі надходження плану-схеми розташування насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин, при розміщенні яких будуть порушені норми просторової ізоляції, Держпродспоживслужба протягом семи робочих днів з дати надходження відповідного плану-схеми повідомляє суб’єктів насінництва та розсадництва, що подали відповідні плани-схеми, який саме суб’єкт насінництва та розсадництва має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин.

    Суб’єкт насінництва та розсадництва, від якого план-схема надійшла першою, має право на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів.

    Підставою для відмови в наданні переваги при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин є відсутність суб’єкта насінництва та розсадництва у Державному реєстрі суб’єктів насінництва та розсадництва.

    Згідно статті 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва мають право:

    • на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими товаровиробниками;
    • вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом внаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів, встановленого цим Законом;
    • звертатися до відповідних органів виконавчої влади або до суду в разі порушення прав, наданих їм цим Законом;

    Також, відповідно до запланованого обсягу виробництва насіння та садивного матеріалу, суб’єкт насінництва та розсадництва узгоджує питання невисівання споріднених перехреснозапильних рослин таких як: тритикале, кукурудзи, жита, соняшнику, ріпаку, сорго, гірчиці, редьки олійної, суріпиці, рицини, рижію, маку олійного, льону-довгунця, бобів, вики озимої, люпину, багаторічних бобових, злакових трав, буркуну, суданської трави, могару тощо, з іншими суб’єктами господарювання, які використовують земельні ділянки, розташовані від насіннєвого посіву на відстані в межах норм просторової ізоляції.

    За результатами узгодження може укладатися угода про невисівання споріднених перехреснозапильних рослин, а також про взаємні гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року.

    При укладенні угоди про невисівання споріднених перехреснозапильних культур необхідно прописати наступне:

    • вид сільськогосподарських культур, на запобігання перехресному запиленню яких спрямована угода, та їх перелік;
    • місцезнаходження земельної ділянки (поля), на яких розміщуються посіви споріднених перехреснозапильних культур;
    • норми просторової ізоляції при розташуванні насіннєвих посівів перехреснозапильних рослин;
    • строк дії угоди;
    • гарантії вчасного знищення падалиці культур, які є джерелом небажаного запилення на земельних ділянках в межах норм просторової ізоляції протягом вегетаційного періоду відповідного року;
    • порядок та розмір компенсації збитків (прямої дійсної шкоди та упущеної вигоди) суб’єкту господарювання, який утримується від розміщення у межах норм просторової ізоляції споріднених сільськогосподарських культур.

    Отже, враховуючи вище сказане, цей перелік дій необхідний для збереження сортових та посівних якостей насіння від засмічення падалицею та перехресного запилення спорідненими культурами.

    Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

    Call Now Button
    Будь в курсі подій