• In English
  • УВАГА! СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКА ПЛОДОВА МУХА – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННИЙ ШКІДНИК
    , опубліковано 17 Лютого 2022 року о 11:11

    Середземноморська плодова мухаCeratitis capitata Wied. –– вид мух, що здатний завдавати великої шкоди плодовим деревам. Походить з району Середземномор’я, проте поширився як інтродукований вид багатьма районами світу.

    Організм є карантинним, фрукти, заражені ним не допускаються до ввезення на територію України. До рослин живителів належать апельсини, мандарини, грейпфрути, авокадо, хурму, інжир, банани, лимони, суниці, гранати, манго, мушмула, груші, яблука, сливи, черешні, виноград, фініки, томати, баклажани, перець. На плодах видно місце проколу, який робить самка під час яйцекладки.

    За розміром середземноморська плодова муха трохи менше звичайної домашньої мухи – 4,5 мм., має специфічне забарвлення. Очі винно-червоні із зеленим відблиском (у живих особин).

    Ушкоджені плоди зовні не відрізняються від здорових, при натисканні вони продавлюються. Розрізавши пошкоджені плоди, всередині можна виявити білувато-кремових личинок мухи. На шкірці персиків, в місцях проколів з’являються краплини камеді. На апельсинах, айві, яблуках ушкоджені місця тверднуть і темнішають; частіше ушкоджені місця виявляють з нижнього боку висячих плодів. На плодах цитрусових культур в місцях проколу тканини розм’якшуються, набувають інтенсивного червоного кольору і утворюється горбик.

    Середземноморська плодова муха при ввезені може акліматизуватись в південній частині країни. Тому продукція із країн її розповсюдження підлягає огляду. В місцях можливої акліматизації регулярно проводиться обстеження на виявлення середземноморської плодової мухи візуально та за допомогою феромонних пасток.

    Заходи боротьби. Суворий карантин. Забороняється ввозити плоди та овочі з місцевості, зараженої шкідником, в інші райони і господарства, де цього шкідника немає. Знезараження імпортних плодів у контрольних карантинних прикордонних пунктах і в портах і повторне – в місцях реалізації. Обстеження овочевих насаджень, відбір овочів з ушкодженнями, схожими з тими, які завдає середземноморська плодова муха, і відправлення їх в карантинну лабораторію для визначення.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій