• In English
  • ЗАХИСТ СХОДІВ ЦУКРОВОГО БУРЯКА ВІД ШКІДЛИВИХ ОРГАНІЗМІВ
    , опубліковано 04 Квітня 2022 року о 12:12

    У технології виробництва цукрових коренеплодів немає другорядних ланок, тож однією з головних є захист посівів від бур’янів. Масштаби шкоди, якої здатні завдати бур’яни, відомі всім, хто виробляє сільськогосподарську продукцію. Широкорядний спосіб сівби цукрових буряків та морфологічні особливості культури на початкових етапах розвитку унеможливлюють фітоценотичний спосіб протистояння бур’янам протягом тривалого періоду. Тому в сучасних умовах застосування гербіцидів э обов’язковою умовою отримання високого та якісного врожаю коренеплодів.

     

    Будь-яка хімічна система захисту цукробурякових посівів від бур’янів завжди передбачає три-чотири послідовних обприскування гербіцидами та їхніми сумішами. В останньому разі поєднувати препарати у композиціях слід так, щоб вдалося досягти посилення їхньої дії на рослини бур’янів та гербіциди не пригнічували ефективності один одного. Застосовують системи захисту від бур’янів, які включають обприскування по вегетації культури та бур’янів (посходова), а також такі, що, окрім того, передбачають використання препарату ґрунтової дії (досходове внесення).

    Основним критерієм під час вибору гербіцидів є видовий склад бур’янів. Найскладніше захистити посіви від однорічних дводольних видів, адже в бурякосіючих господарствах — величезне їхнє різноманіття, і всі вони виробили низку пристосувань до виживання. Перше обприскування у посходовій системі захисту проводять після масової появи сходів бур’янів. Найефективнішою буде обробка, якщо дикі рослини перебувають у фазі сім’ядоль — появи двох листків. У подальшому бур’яни характеризуються фазовою резистентністю до гербіцидів, що зумовлена нагромадженням епікутикулярних восків на листках. Такі рослини стійкі навіть до підвищених норм витрати препаратів. Рослини культури на час обприскування мають бути без ознак стресу (ураження заморозками, пошкодження шкідниками), інакше вони можуть загинути. Як правило , першими у посівах з’являються сходи ранніх ярих та зимуючих бур’янів, серед яких : жабрій звичайний, лобода біла, види гірчаків, ромашка непахуча, редька дика, гірчиця польова, талабан польовий та інші.

    Проти них та інших бур’янів під час першого внесення  вносять препарати бетанальної групи на основі фенмедифаму, десмедифаму та етофумезату. Позитивно зарекомендувало себе їхнє поєднання з гербіцидами метамітрону. Наприклад, під час першого першого внесення можна поєднати: бетанал Експерт,к.е., 1 л/га +Голтікс,70 з.п.1,0 кг/га +ПАР. ПАР –поверхнево-активна речовина додається для поліпшення проникнення діючої речовини у тканини рослин бур’янів. Перевагою цьго є в тому, що Голтікс 70, з.п. попадаючи на поверхню ґрунту, створює захисний екран, що перешкоджає появі нових сходів бур’янів, крім цього гербіцид здатний ефективно працювати за невисоких плюсових температур повітря (+5 градусів), що стає в нагоді при холодній затяжній весні.

    Наступне обприскування проводиться орієнтовно на 7-14 день після першого, коли в посівах знову масово сходять бур’яни. У цей час температура повітря підвищується, що сприяє проростанню пізніх видів ярих бур’янів: щириці звичайної, портулаку городнього, пасльону чорного, плоскухи звичайної та інших. У цей час ефективною буде обробка сумішшю гербіцидів: бетанал Експерт, к.е. чи його аналогами в нормі 1 л/га + Карібу 50, ЗП (трисульфуронметил),30 г/га + Тренд 90, 200 мл/га. Через 10-14 днів після другого обприскування проводять чергове обприскування, під час якого можна застосувати такі ж гербіциди, як і в другому обприскуванні.

    Водночас із наведеними вище видами сходить велика кількість і однорічних злакових бур’янів: мишій сизий і зелений, елевзина індійська та інш. Саме проти них спрямована дія грамініцідів на основі діючих речовин: хізалофоп-П-етилу, хізалофоп П-тефурилу, клетодиму, пропахізофобу та ін. Додаючи грамініцид у суміш, слід пам’ятати, що водночас зростає концентрація ПВР у робочому розчині, і в разі спекотної погоди виникає вірогідність пригнічення культури.

    За таких умов протизлакові гербіциди краще вносити окремим обприскуванням. Оптимальною фазою застосування цих препаратів є формування однорічними злакоми бур’янами 3 – 4 листків.

    Можливе застосування комбінованої системи захисту, що включає внесення препаратів ґрунтової дії. На ефективність дії таких гербіцидів впливає рівень зволоженості ґрунту, його механічний склад, величина рН, вміст гумусу. Внесення можливе до, під час та після сівби культури, але до появи її сходів, норма витрати робочого розчину збільшується, порівняно з посходовими гербіцидами, до 300–400 л/га. Застосування такого заходу стримує першу хвилю бур’янів протягом місяця. Наприклад, у комбінованій системі можна застосувати Дуал Голд 960 ЕС, к.е., у нормі витрати 1,6 л/га, особливо, якщо ґрунт сильно засмічений насінням однорічних злакових видів бур’янів. Друге внесення гербіцидів, яке буде вже посходовим.

    У посівах можуть бути виявлені багаторічні бур’яни, найчастіше — кореневищні (пирій повзучий) та коренепаросткові (осот жовтий, будяк польовий) види. Такі рослини мають потужну кореневу систему, що містить великі запаси пластичних речовин, завдяки чому вона швидко розростається і дає життя новим молодим рослинам бур’яну— утворюються локальні місця на полі, засмічені багаторічними видами. За наявності пирію повзучого вносять грамініциди у збільшених нормах за висоти бур’яну не менше 10–15 см, а від осотів поле можна очистити за допомогою препаратів на основі клопіраліду. Найкращий період для обприскування — від фази розетки до початку формування генеративного пагона у бур’яну.

    Цукровий буряк може пошкоджуватися значною чисельністю шкідників із різних біологічних груп, тому під час вегетації потрібно враховувати економічні пороги шкідливості та вибирати найкращі строки обприскування посівів для максимального знищення того чи іншого шкідника. На цукровому буряку для боротьби з комплексом ґрунтових шкідників вноситься в рядки одночасно з посівом інсектицид Форс 1,5 G, одночасно при цьому реєстраційна норма становить 4,5-6,0 кг/га. Інсектицид завдяки своїм властивостям здатний контролювати майже всіх ґрунтових шкідників, крім нематод. При чисельності ЕПШ і більше для звичайного довгоносика – 0,2-0,3; сірого – 0,2-0,5; мідляка – 0,3- 0,5; блішки 3 -7; щитоноски – 0,7 – 1,2 екз./кв.м; крихітка 1,5-2,5 екз.в куб.м проводять обприскування інсектицидами: Актара, ВГ -0,08 кг/га, Актеллік, 500 ЕС, КЕ -1 -2 л/га, Енжіо, КС – 0,18 л/га, Суперкіл 440, КЕ -1,0 л/га, Нурел Д, КЕ -0,8 л/га та іншими дозволеними з «Переліку …».

     

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій