• In English
  • CАЖКА КАРТОПЛІ – THECAPHORA SOLANI
    , опубліковано 06 Квітня 2022 року о 17:17

    Thecaphora solani – вид грибів з роду Thecaphora, який викликає сажку картоплі.

    Даний вид поширений в Америці (Північна Америка – Мексика, Центральна Америка – Панама, Південна Америка – Болівія, Чілі, Колумбія, Еквадор, Перу, Венесуела.)

    В Євразії допоки не зафіксований. Є об’єктом карантину в країнах ЄСОЗР серед яких є і Україна.

    Економічні збитком, що спричиняються цим патогеном, можуть бути величезними: втрати врожаю нестійких сортів картоплі в несприятливий рік можуть досягти 85%.

    Сажка картоплі здатна паразитувати на ряді культурних і дикорослих видів картоплі, на деяких інших дикорослих пасльонових (Solanaceae), наприклад на дурмані звичайному. Галли паразита розвиваються на столонах, підземних частинах стебел і бульбах. На цих частинах вони можуть досягти 10 см в діаметрі і мати вагу 300 г, на бульбах можуть досягти в діаметрі 4 см.

    Характерними є овальні або неправильної форми пустули, які формуються в галлах. Ці пустули заповнені масою іржаво – коричневих бородавчатих спор, зібраних в скупчення.

    Симптоми ураження сажкою картоплі, є повторне розростання бульб, поява бульбочкових наротів на нижній частині стебла і столонах, в яких містяться дрібні порожнини. Повністю заражені бульби згодом стають сухими коричневими порошкоподібними масами спор.

    На стеблах або столонах під землею розвиваються галли, що нагадують деформовані бульби.

    З країн, в яких поширена сажка, картопля імпортується тільки для наукових цілей. Проте у разі імпорту посадкового матеріалу обов’язковими є карантинні заходи.

    Заходи контролю включають в себе посадку якісної насінної картоплі, довгі сівозміни та усунення бур’янів. Стійкість картоплі до інфекції різниться. Рекомендується використовувати виключно резистентні сорти.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій