• In English
  • СПАЛАХ САЛЬМОНЕЛЬОЗУ У М. БІЛІЙ ЦЕРКВІ
    , опубліковано 12 Квітня 2022 року о 14:14

    Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області інформує, що у м. Біла Церква у період з 03.04.2022 по 06.04.2022 зареєстровано груповий (сімейний) спалах сальмонельозу. Загальна чисельність захворілих – 10 осіб, із них 2 дітей. Усім постраждалим була надана медична допомога КНП БМР “Білоцерківська міська лікарня № 3” та встановлено діагноз – «Сальмонельоз», спричинений збудником Salmonella enteritidis. При поведені епідеміологічного розслідування встановлено, що спалах має побутовий характер, усі захворілі пов’язують захворювання із вживання на сімейному святі десерту “Тірамісу” домашнього приготування, в склад якого входили яйця, що не піддавалися термічній обробці. В закладах громадського харчування потерпілі не харчувалися.

    Сальмонельоз – це захворювання з групи кишкових інфекцій, що передається від тварин або птиці, хворої людини або носія інфекції до здорової людині фекально-оральним шляхом. Причиною захворювання є його збудник – паличка роду сальмонел. Сальмонела виявляє високий рівень стійкості до дії чинників зовнішнього середовища, і здатна виживати при досить високих температурах. Джерелом зараження є в основному тварини і птахи.

    Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів викликаних ними захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м’ясі – близько 2-4 місяців, у замороженому м’ясі – 6 місяців, у молоці – 20 днів, кефірі – до 2 місяців, вершковому  маслі – до 4 місяців. Соління та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

    Сальмонельоз поширений повсюдно, більше того, у світі спостерігається зростання захворюваності цією небезпечною інфекцією. Основними її джерелами є сільськогосподарські тварини, а також дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни і навіть холоднокровні хребетні, здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання. Передача збудника від інфікованої людини до здорової має менше значення, крім випадків, коли бактеріоносій займається   приготуванням їжі.

    У деяких продуктах (молоко, м’ясо) сальмонели можуть не лише виживати, але і розмножуватися, не змінюючи при цьому зовнішній вигляд і смак продуктів харчування.

    Останнім часом найчастішою причиною захворювання є яйця курячі та страви, приготовані з яєць з порушенням санітарного режиму. Як відомо, куряче яйце на своїй поверхні містить безліч мікроорганізмів, серед яких може виявитися і сальмонела. Тому при виготовленні різних страв з яєць їх необхідно попередньо піддати кулінарній обробці – замочити в теплій воді з содою на 10-30 хвилин і потім прополоскати проточною водою. Потрібно пам’ятати, що нехтування правилами холодної та теплової обробки сировини (миття, варіння) може привести до перетворення корисної страви в небезпечний для здоров’я продукт.

    При проникненні сальмонел в організм людини з їжею перші симптоми можуть з’явитися вже через кілька годин, або ж протягом 3 днів, зазвичай — протягом першої доби. При контактно-побутовому зараженні інкубаційний період може збільшитися до 8 днів. Симптоми і важкість хвороби визначаються формою її протікання. Шлунково-кишкова форма, що виникає майже в 98% випадків інфікування, характеризується різким підвищенням температури тіла, слабкістю, ознобом, головним болем, нудотою та болями в животі,  виснажливим проносом. Якщо хвороба протікає у важкій формі, то спостерігається збільшення печінки і селезінки, а також зневоднення. Не виключено розвиток ниркової недостатності.

    Спеціальної вакцини від сальмонельозу не існує. Профілактичні заходи передбачають:

    – відмову від пиття сирих яєць, вживання яєчні — «глазуньї», відмову від   домашнього майонезу з сирими яйцями;

    – використання гусячих, качиних яєць тільки в тісто;

    – кип’ятіння молока;

    – достатню термічну обробку м’яса, риби, птиці;

    – для готових та сирих продуктів необхідно використовувати окремий посуд, ножі, обробні дошки;

    – продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках при температурі не вище 8°С;

    – дотримуватись правил особистої гігієни, уважно стежити за гігієною маленьких дітей, мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;

    – при покупці харчових продуктів необхідно звертати увагу на кінцевий термін придатності та умови зберігання;

    – споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх  термічній обробці;

    – перед споживанням овочі та ягоди мити  під проточною водою, чи ошпарити кип’ятком;

    – не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин. На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються.

    Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій