• In English
  • СОЄВА НЕМАТОДА
    , опубліковано 15 Квітня 2022 року о 12:12

    Соєва нематода Обсяги виробництва та споживання сої у світі в цілому та в Україні мають тенденцію до зростання. Незважаючи на збільшення площ під цією культурою, урожайність та якість зерна може бути кращою.19 країн, які є основними виробниками сої, дійшли висновку, що соєва нематода є найважливішим патогеном цієї культури. Порогом шкодочинності вважається чисельність соєвої нематоди на рівні понад тисячу яєць і личинок у 250 куб. см ґрунту. Для приблизного підрахунку можна використовувати показник до 20 цист у 100 куб. см³ ґрунту. Цей показник є приблизним, тому що у цисті міститься різна кількість яєць, які підраховують під час аналізування під мікроскопом. За один сезон може сформуватися 3 покоління соєвої нематоди.

    Особливу увагу слід приділяти запобіганню зараження сої цистоутворюючою нематодою в посушливі роки. Відомо, що, коли соя страждає від посухи, додаткові втрати від цього шкідника, можуть досягати 30%. Cоєва цистоутворююча нематода Heterodera glycines Ichinohe, має широке коло рослин-живителів. Основними живителями є соя (Glycine max), а також інші представники родини бобових (Fabaceae).

    Цисти знаходяться в ґрунті, а навесні з них виходять личинки, які знаходять коріння рослин-господарів у вологому ґрунті і інвазують їх. Соєва нематода заражує рослини вики, сої, нуту, чини, гороху, люпину, люцерни. Цикл розвитку проходить в коренях: після проникнення личинки головним кінцем розташовуються до провідних пучків, а хвостовим кінцем до кори.

    Надземна частина рослин виглядає пригніченою, листя жовтіє, боби відсутні з одночасним скороченням кількості бактеріальних бульбочок, рослини стають карликовими. Тому захворювання часто зустрічається під назвою «жовта карликовість сої». На поле уражені рослини зустрічаються невеликими вогнищами, які формуються в місцях первинного потрапляння цист в ґрунт, і поступово збільшуються в розмірах. Поступово вогнища ураження можуть зайняти всю площу полів

    Фітосанітарні заходи:

    • Забороняється імпорт садивного матеріалу із країн поширення соєвої нематоди.
    • Фітосанітарний огляд, лабораторна експертиза.
    • Перевірка завезеного імпортного насіннєвого матеріалу в інтродукційно-карантинному розсаднику.
    • Обстеження посівів. Проводиться в липні. При зараженні цисту можливо побачити через 4-6 тижнів після посадки. Увагу звертають на рослини, які відстають в рості, листя стають жовтого кольору, а потім осипаються, коренева система з більшістю корішків, квітів та насіння мало. Цисти на коріннях лимоновидної форми-білого, блідо-жовтого, темного кольору.
    • При виявленні соєвої цисто утворюючої нематоди, впроваджують особливий карантинний режим.
    • Обов’язкове знищення уражених рослин радикальним методом з негайним спалюванням викопаних рослин та дезінфекція засобів, ґрунту. За надходження рослинної продукції із країн поширення соєвої нематоди, також слідкують за відсутністю в товарній продукції ґрунтових домішок.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій