• In English
  • ЯК ПІДГОТУВАТИ КАРТОПЛЮ ДО ПОСАДКИ
    , опубліковано 15 Квітня 2022 року о 12:12

    Попередня підготовка бульб картоплі до посадки вважається одним з найбільш відповідальних моментів у вирощуванні «другого хліба». Починати треба з перебирання бульб. При цьому слід відібрати всі неповноцінні бульби – уражені сухими або мокрими гнилями, паршею та іншими хворобами, а також занадто дрібні. Якщо для посадки використовувати дрібні бульби, то з них виросте мало стебел і урожай буде невеликим, якщо садити занадто великою то надземна частина буде розвиватися швидше ніж коріння. А коли запас харчування в бульбі закінчиться коренева система не зможе забезпечувати харчуванням надземну частину. При цьому розвиток рослини призупиниться до тих пір поки не підросте коренева система. Тому повноцінні, придатні до посадки бульби потрібно розділити на три фракції: дрібні (масою 30-50 г), середні (масою 50-75 г) і великі (масою 76-90 г). Кращий посадковий матеріал – здорові бульби середніх розмірів. Кожну фракцію треба висаджувати окремо, що забезпечує дружні сходи, однаковий за часом розвиток рослин і проведення своєчасного догляду за посадками. Існує багато прийомів підготовки картоплі до посадки. До них відносяться прогрівання, пророщування, озеленення, обробка стимуляторами росту і мінеральними добривами.

    Прогрівання бульб – найпростіший спосіб підготовки картоплі. Для цього бульби заносять в житлове приміщення на 7-8 діб витримують їх при температурі плюс 16-20 ºС, а потім їх переміщають в прохолодні приміщення тримають при більш низькій температурі плюс 7-8 ºС. При цьому у картоплі що знаходиться у теплі прискорюється розвиток вічок в результаті переміщення по них пластичних речовин, а розсіяне світло призводить до їх озеленення. У озеленених бульбах сповільнюється зростання гнильних бактерій і гинуть хвороботворні гриби. Тепловий прогрів бульб – його проводять за 2-3 дня до посадки бульб. Він полягає в короткочасному впливі на бульби високої температури, що сприяє активізації ростових процесів. Такий прогрів проводять в ізольованому приміщенні, де температура протягом 8 годин піднімається до плюс 35-40 ºС. Потім приміщення швидко провітрюється, щоб уникнути запарювання бульб.

    Для профілактики хвороб бульби можна обробити розчином мідного купоросу 1 ч. л. на 3 л. води. При цьому бульби можна не тільки обприскати, а й опустити в цей розчин на 1 хв. Потім їх треба підсушити, а через 5 днів обробити розчинами мінеральних добрив а також стимуляторами росту. Обробка бульб мінеральними добривами та мікроелементами дозволяє вирішити відразу два завдання – створити для бульб додаткове джерело поживних елементів і стимулювати хімічні процеси в бульбі. Для цього у відрі води розчиняють по 1 ст.л. аміачної селітри і суперфосфату і в день посадки на годину занурюють в нього бульби або обприскати цим розчином з розрахунку один стакан розчину на 10 кг бульб. Дуже корисно перед посадкою картоплі обсипати бульби дерев’яним попелом або внести його в ґрунт під час посадки в кількості по 2 ст. л. під кожну бульбу. Обробка бульб стимуляторами росту прискорює проростання вічок не тільки на верхівці а й в нижній частині бульби. У таких рослин сходи більш дружні, кущі відрізняються підвищеним числом стебел.

    Різання бульб городники застосовують при дефіциті посадкового матеріалу або з метою прискореного розмноження дефіцитних сортів картоплі. Бульби перед різкою необхідно піддати тепловому прогріванню або обробити стимуляторами росту щоб прискорити процес проростання. Розріз картоплі потрібно проводити дезінфікованим ножем .

    Навала колорадського жука або дротяників може звести всі зусилля в вирощуванні картоплі до нуля. Кілька обробок за сезон по листу істотно забруднюють ґрунт. Кращим виходом із ситуації буде обробка інсектицидними препаратами самих бульб. Відмінно підійдуть «Престиж», «Табу», «АгроЗахист», «Армада» та інші з «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання на 2022 рік». Увага! Перераховані препарати не можна застосовувати для обробки ультраранніх сортів картоплі. Їх період вегетації 40-50 днів, цього часу недостатньо для повного виведення токсичних речовин з бульб.

    Якщо слідувати рекомендаціям з підготовки картоплі до посадки, то обов’язково виростуть гарні і великі кущі та буде хороший урожай.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій