• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ ЯЛИНОВОЇ ЛИСТОКРУТКИ
    , опубліковано 26 Квітня 2022 року о 11:11

    Ялинова листокрутка (Choristoneura fumiferana Clemens) – небезпечний шкідник хвойних дерев в Північній Америці та Канаді. Періодичні спалахи ялинової листокрутки є частиною природного циклу подій, пов’язаних із дозріванням бальзамічної ялиці.

    Ялинова листокрутка пошкоджуючи хвою дерев, впливає на подальший розвиток дерева та призводить до зниження його товарної якості. Вона становить загрозу для деяких цінних хвойних порід дерев у регіонах ЄОЗР до якого входить і Україна. Це шкідник який віднесений до списку А-1: карантинні організм, відсутній на території України.

    Основними кормовими рослинами ялинової листокрутки є такі, як: ялиця бальзамічна, 3 види ялини: біла, чорна і червона. Гусениці пошкоджують також сосну та модрину.

    Яйця світло – зеленого кольору відкладаються в кілька рядів. Відродження гусениць через 8-12 днів після відкладання. Молоді гусениці кремового кольору. Личинки старших віків мають темно коричневі голови та щиток, довжина тіла 3 см. Їх тіла також темно – коричневі, але мають світлі плями на спині. Пікова активність настає в пізній день і ввечері. Після появи імаго, в липні чи серпні, спаровуються і відкладають яйця. Після відродження з яєць гусениці розповзаються по всьому дереву, іноді переносяться вітром. Протягом року розвивається одне покоління.

    Під час спалаху масового розмноження, комахи порівняно в короткі терміни здатні розповсюджуватися на тисячі гектарів і наносити лісам сильні пошкодження, викликаючи втрату приросту, сильне ослаблення і подальше усихання дерев або цілих насаджень.

    Проти шкідників, окрім санітарно-профілактичних, застосовують хімічні заходи боротьби. Насадження обробляють інсектицидами, як правило, під час наростання чисельності,коли личинки знаходяться в молодшому віці, менш стійкі до них і коли завдається незначного збитку корисній фауні. З біологічних заходів боротьби застосовують розселення корисних птахів, при створенні нових насаджень вводять до складу чагарникові плодові деревні породи для кращого приваблюванням їх в ліси, охорону і розселення лісових мурашок. Розробляються способи використовування паразитичних грибів, бактерій, вірусів і інших збудників хвороб.

    Є загроза завезення імпортованою рослинною продукцією, саджанцями хвойних дерев, ялинкової листокрутки.

    Карантинні заходи:

    – заборона ввезення в Україну садивного матеріалу зараженого ялиновою листокруткою (Choristoneura fumiferana Clemens)

    – об’єкти регулювання повинні надходити у супроводі фітосанітарного сертифікату з обов’язковим оглядом та відбором зразків;

    – у випадку виявлення шкідника в партії товару остання повертається до країни-імпортера або знищується.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій