• In English
  • НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК – АРАХІСОВА ЗЕРНІВКА
    , опубліковано 26 Квітня 2022 року о 01:01

    Зростаючі об’єми міжнародної торгівлі рослинною продукцією створюють реальну загрозу занесення та розповсюдження карантинних шкідливих організмів і потребує координації різних країн у розробці заходів щодо попередження завезення карантинних та інших небезпечних шкідників, хвороб рослин і бур’янів.

    Одним з небезпечних шкідників запасів є арахісова зернівка (Caryedon gonagra F). Рослини-господарі: арахіс, квасоля.

    Батьківщина арахісової зернівки – Південна Азія. Він занесений в інші райони Азії, Африки. На сьогодення даний вид поширений в Гані, Гвінеї, Греції, Єгипті, Заїрі, Ізраїлі, Індії, Індонезії, Йорданії, Камеруні, Кенії, Лівані, Сенегалі, Сирії, Сомалі, Судані, Тунісі, Туреччині, Шрі-Ланці, країнах колишньої Югославії.

    Завдає шкоди бобовим культурам у полі та складських приміщеннях, імаго іноді обгризають листки живих рослин. Основних економічних збитків зернівка завдає після збору арахісу та при його зберіганні.

     

    Самка арахісової зернівки відкладає по одному на поверхню субстрату яйця, прикріплює їх виділеннями придаточних залоз. Ембріон, який закінчив розвиток, прогризає оболонку яйця з нижньої сторони і, не залишаючи його, вбурюється у стулку боба чи у насінину.

    Вхідний отвір дуже дрібний – 0,25 мм. Личинка 1-го віку знаходиться у сітчастій оболонці плода арахісу , потім проникає у насінину, де і розвивається. Для заляльковування, вона покидає пошкоджений плід, робить вхідний отвір діаметром 3 мм і сплітає кокон серед зерен арахісу.

    За оптимальних умов (температура 24-25 С та відносна вологість 70%) ембріональний розвиток арахісової зернівки триває 9-14 днів, стадія личинки – 60-72 дні, лялечки – 21 день, імаго – 18-22 дні. Увесь цикл розвитку триває 108-129 днів.

    Імаго довжиною 3-4,8 мм. Тіло видовжене, овальне, червоно-буре або червоно-жовте, помірно опушене. Личинка молочно-білого кольору, без ніг. Ротові органи коричневі. Лялечка біла, овальна, видовжена.

    В основному, арахісова зернівка є шкідником запасів, тому її розповсюдження проходить пасивним шляхом разом із зараженою продукцією.

    За надходження арахісу проводиться інспектування з відбором проб і проведенням фітосанітарної експертизи. Потрібно звернути увагу на наявність на тарі, а також у її складках напівпрозорих коконів шкідника, що є ознакою наявності в даній партії арахісової зернівки. Проводять зовнішній огляд розсипаного арахісу. Потім потрібно висипати продукцію на розісланий брезент або плівку не менше 2-3 вибірково взятих мішків чи пакет насіння на розбірний стіл, і уважно перевіряють їх вміст, звертаючи увагу на яйця та кокони, що прикріплені до плодів арахісу. Усіх виявлених комах висилають для визначення у фітосанітарну лабораторію. При виявленні арахісової зернівки у пунктах ввезення вся продукція підлягає, або терміновому поверненню в країну відправлення, або знищенню вантажу під контролем фітосанітарного інспектора.

    Щорічно слід проводити обстеження зерносховищ та підприємств переробки, куди надходить імпортний арахіс. При виявленні шкідника проводять знезараження продукції та приміщень шляхом фумігації.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій