• In English
  • СОСНОВА СТОВБУРОВА НЕМАТОДА (BURSAPHELENCHUS XYLOPHILUS)
    , опубліковано 28 Квітня 2022 року о 22:22

    Останнім часом активізація міжнародної торгівлі рослинною продукцією в усьому світі, в тому числі і в Україні, призводить до проникнення на територію нашої держави нових шкідливих організмів. Так і не виключенням є регульований шкідливий організм соснова стовбурова нематода Bursaphelenchus xylophilus (Steiner and Buhrer 1974) Nick.1970, яка викликає хворобу хвойних дерев (сосни, ялини, ялиці, модрини), що має назву “вілт сосни” і призводить до всихання дерев хвойних порід за один вегетаційний сезон. Шкодочинність даного фітогельмінта зумовлена не лише економічними втратами через всихання дерев у вогнищах, а й необхідністю додаткових затрат коштів на дотримання фітосанітарних вимог, таких як обробіток деревини та виробів з неї.

    Соснова стовбурова нематода

    Соснова стовбурова нематода має походження із Північної Америки (присутня в США, Канаді, Мексиці), звідки поширилася до Японії, Китаю, Тайваню, Південної Кореї та Португалії. В Європі організм вперше був виявлений в Португалії в 1999 році, і не дивлячись на заходи по його локалізації та ліквідації, нематода продовжувала поширюватися. Протягом 2008-2009 рр. у Португалії виявлено 119 нових вогнищ, а у 2008 році вогнище вілту сосни виявлено в Іспанії в муніципалітеті Вільянуева-де-ла-Сьерра, що знаходиться на кордоні з Португалією. Це вогнище вважалося ліквідованим, проте при обстеженнях лісових масивів Галіції (Іспанія), здійснених в 2010 році, були виявлені нові вогнища вілту сосни.

    Основним шляхом проникнення та розповсюдження соснової стовбурової нематоди на нові території є деревина хвойних порід та вироби з неї, включаючи пакувальний матеріал. При цьому в заселеній нематодою деревині можуть також знаходитися і комахи-переносники в різних фазах розвитку (личинки, лялечки, молодого імаго). Рослинами-господарями соснової стовбурової нематоди є хвойні дерева, а саме види, що належать до родів Pinus L., 1753 (сосна), Abies Mill, 1754 (ялина), Picea A. Dietr., 1824 (ялиця), Cedrus Trew, 1757 (кедр), Larix Mill., 1754 (модрина), Chamaecyparis Spach, 1841 (кипарисовик).

    Соснова стовбурова нематода може бути завезеною із матеріалами з деревини хвойних порід, які за технологією виготовлення не піддаються обробітку при підвищеній температурі та тиску, а також не просочені хімічними речовинами. В таких матеріалах організм може вижити протягом тривалого часу, достатнього для того, щоб потрапити із вогнища на нові території, в тому числі і в Україну. Наявність на завезеному дерев’яному матеріалі кори чи принаймні її залишків збільшує ризик інтродукції нематоди, оскільки такий матеріал є придатним для відкладання яєць самицями місцевих видів переносників, що буде сприяти розповсюдженню нематоди.

    Основними за ризиком виробами із деревини, з якими в країну може проникнути соснова стовбурова нематода, є пакувальні матеріали (товарна група 4415). Соснова стовбурова нематода була виявлена в пакувальному матеріалі, що завозився з Бельгії, Бразилії, Гонконгу, Іспанії, Італії, Кореї, Нідерландів, США, Тайваню (Китай), Японії, хоча в більшості із цих країн організм вважається відсутнім, що офіційно підтверджено результатами моніторингів.

    Зрозуміло, що не вся деревина, яка завозиться із країн поширення організму, є ним заселена. Існують спеціальні фітосанітарні заходи, спрямовані на стовідсоткове знищення соснової стовбурової нематоди в деревині, наприклад, фумігація бромистим метилом та теплова обробка. Проте на практиці дотриматися умов, які забезпечать цілковиту відсутність організму, складно. Тому завезення всього кількох одиниць зараженої нематодою виробів з деревини за сприятливих умов (наявність комах-переносників, можливість потрапити до рослин-господарів і т.д.) може призвести до акліматизації організму.

    Нижнім порогом розвитку соснової стовбурової нематоди є середньодобові температури повітря літніх місяців 10-12 °С. Тому можна стверджувати, що температура повітря літніх місяців вище за 12 °С є достатньою для акліматизації соснової стовбурової нематоди. Середні температури повітря літніх місяців в Україні складають від 18,3 °С (Волинська, Львівська, Тернопільська області) до 22,7 °С (Одеська та Херсонська області).

    Отже, соснова стовбурова нематода здатна акліматизуватися по всій території нашої країни, а кліматичні умови в Україні є сприятливими для розвитку патогена.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій