• In English
  • НЕПОВІРУС КІЛЬЦЕВОЇ ПЛЯМИСТОСТІ ТОМАТІВ (TOMATO RINGSPOT NEPOVIRUS (TORSV))
    , опубліковано 28 Квітня 2022 року о 22:22

    Вірусні хвороби рослин вважаються одними з агентів, які гальмують розвиток сільського господарства. Спричинені захворювання практично не піддаються контролю, знижують урожайність і завдають значних економічних втрат сільському господарству. Однією з найшкодочинніших хвороб являє собою регульований карантинний організм неповірус кільцевої плямистості томатів (Tomato ringspot nepovirus (ToRSV)) – вірус кільцевих плям томата, що є рослинним патогенним вірусом родини Secoviridae. Неповірус кільцевої плямистості томатів окрім томатів, уражує безліч видів рослин – дерева, кущі, трав’янисті багаторічні рослини, плодові, виноград, овочеві культури та бур’яни.

    Неповірус кільцевої плямистості томатів

    Поширення. Неповірус виявлено в багатьох країнах світу, більшість з якого, ймовірно пов’язаний з експортом різного рослинного матеріалу. Оскільки вірус в основному не проявляє яскравих симптомів, але при цьому швидко захоплює нові території, тому важко визначити, як широко поширився насправді. З країни в країну неповірус кільцевої плямистості томатів здатен поширюватися з насіннєвим, садивним матеріалом рослин-господарів та ґрунтом, що призводить до значного пошкодження рослин і, як наслідок, є погіршення якості насіння і втрати врожаю можуть становити від 25 до 100 %.

    Розповсюдження. Хворобу виявлено в таких країнах як: Болгарія, Німеччина, Італія, Словаччина, Словенія, Туреччина; Північна Америка: Канада (Британська Колумбія, Онтаріо), США (Каліфорнія, Меріленд, Мічиган, Нью-Йорк, Орегон, Пенсільванія, Південна Кароліна, Вашингтон); Центральна Америка та Кариби: Пуерто-Рико (на орхідеях); Південна Америка: Чилі (на малині), Перу; Азія: Китай (Чжецзян), Японія, Республіка Корея; Росія (Далекий Схід); океанія: Австралія (Південна Австралія), Нова Зеландія.

    Симптоми ураження. Ураження неповірусом томатів ToRSV різняться у різних видів рослин: від помітних, жовтих кільцевих плям, плямистості або загального пожовтіння листя до менш виражених симптомів, таких як поступове в’янення рослин, загальне зниження якості та зменшення розміру плодів. На деяких рослинах взагалі немає симптомів, що ускладнює визначення джерела походження вірусу. На жаль, навіть безсимптомні рослини можуть переносити вірус зі своїм насінням або пилком.

    Поширення. Джерелом поширення неповірусу ToRSV можуть бути навіть бур’яни, що проростають із зараженого насіння. Віруси кільцевої плямистості томату (ToRSV) уражують також деякі види бур’янів, які можуть бути резерваторами інфекції. Віруси кільцевої плямистості томату (ToRSV) мають широке коло природних рослин-господарів, включаючи деревні і чагарникові види, а також одно- і багаторічні трав’янисті рослини.

    Однак, негативну роль в поширенні вірусів, часом відіграє людина. Після роботи на посівах, заражених вірусом, одяг, інвентар, руки, взуття можуть бути забруднені соком інфікованих рослин. Проте слід пам’ятати, що на інвентарі та одязі, що знаходяться в світлому місці, вірус не втрачає активність кілька тижнів, а в темному – 2-3 місяці.

    Фітосанітарні заходи. Знищення рослинних відходів після збирання врожаю, дотримання агротехніки вирощування; систематичне обстеження земельних угідь протягом вегетації; заборона на вивіз і реалізацію зерна і насіння з карантинної зони без відповідних фітосанітарних документів; проведення інформаційної та роз’яснювальної роботи серед місцевого населення і в засобах масової інформації; боротьба з бур᾿янами повинна чергуватися з заходами, проведеними проти переносників. Також потрібно виключити використання інфікованого насіння і зараженого садивного матеріалу.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій