• In English
  • КУРЧАВІСТЬ ЛИСТЯ ПЕРСИКА
    , опубліковано 05 Травня 2022 року о 15:15

    Курчавість персика – це грибкове захворювання, яке  вражає персика, знижуючи плодоношення. Хвороба вражає молоде листя, стебла, і якщо вчасно не вжити заходів, поширюється на все дерево.  Найбільш часто захворювання є наслідком невикористання профілактичних обприскувань і різких температурних перепадів.

    Сьогодні існують ефективні засоби для боротьби з грибком, при цьому краще виконувати профілактику, ніж усувати причину.

    Викликає курчавість листя персика, або інших культур, спори гриба Taphrina deformans. Спочатку вони накопичуються в отворах між корою, в бруньках, на уражених ділянках стовбура і гілок. Якщо не виконувати профілактичне обприскування фунгіцидами, спори розростаються, утворюючи грибницю. Сприятлива температура для росту гриба +10 градусів, при цьому зовнішні прояви помітити досить складно.

    Перші ознаки хвороби – це:

    • роздуті ділянки на листках;

    • спочатку вони мають світло-жовтий колір і поступово стають бурими;

    • листова пластина в місці ураження стає щільною;

    • через час на нижній поверхні з’являється світлий наліт.

     

    Грибок швидко поширюється по всьому дереву, листя опадає, уражені молоді гілки стають кривими, не утворюють зав’язі і також опадають. При сильному ураженні, плоди також не встигають визрівати. Гілки оголюються, зростання дерева сповільнюється. Через хворобу знижується імунітет культури, знижується морозостійкість і щоб не втратити персик, необхідно не тільки використовувати обприскування, але і забезпечити хороший захист від морозу. Деякі садівники стверджують, що переносником хвороби є комахи-шкідники, зокрема попелиця.

    Насправді причини появи це:

    • перепад температур;

    • висока вологість;

    • різке, затяжне похолодання.

    З урахуванням цих даних, хворобу найчастіше виявляють навесні і на початку літа. Після того як встановлюється постійна температура вище 23 градусів, ймовірність ураження курчавості значно знижується.

    Боротьба з курчавістю листя персика: При виявленні ознак присутності грибка використовуючи хімічні препарати, можна швидко досягти високої ефективності.

    Лікування кучерявості персика полягає в наступному:

    • у видаленні та утилізації уражениго листя та стебел;

    • обробці дерева фунгіцидами.

    Обприскування хімічними препаратами виконують рано вранці або ввечері, виконують обробку не тільки самої культури, а й поверхні околоствольного кола. Для максимальної ефективності, важливо щоб після обробки не було опадів. Сучасні фунгіциди знищують не стільки спори грибка, але і ефективні проти захворювання борошнистої роси і шкідників: довгоносика, плодожерки, і попелиці.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій