• In English
  • ЯБЛУНЕВА МУХА (RHAGOLETIS POMONELLA WALSH) – НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДНИК ПЛОДОВИХ КУЛЬТУР.
    , опубліковано 05 Травня 2022 року о 15:15

    Яблунева муха є небезпечним шкідником плодових та декоративних рослин в багатьох країнах світу. В Україні вона входить до Переліку регульованих шкідливих організмів, відсутніх на території нашої країни (А1).

    Ареалом розповсюдження яблуневої мухи є США, Канада, Мексика та Афганістан. Історично її кормовою рослиною  був дикий глід, але в середині 1800-х років, коли яблуня була завезена в Північну Америку, шкідник перекинувся на неї.

    Яблунева муха пошкоджує також плоди  сливи, груші, персика, абрикоса, чорниці, чорноплідної горобини,  кизилу, троянд Rosa rugosa і Rosa carolina  та інших культурних та дикорослих рослин, не завдаючи цим видам серйозної шкоди. Має таку ж шкодочинність як яблунева, сливова та східна плодожерки. Особливу небезпеку становлять личинки мухи, які занурюються в м’якоть плодів  і харчуються в них. Останні втрачають свої смакові, харчові і товарні властивості. За даними американських досліджень в окремі роки плоди ушкоджувалися на 60-70%.

    Яблунева муха зимує в ґрунті, компостних і сміттєвих купах, складських приміщеннях в стадії лялечки. Час появи імаго з лялечки, при оптимальних природних умовах, – кінець червня. Проте частина пупаріїв з лялечками з настанням весни може залишатись в діапаузі до наступного року. Після відродження дорослі особини  додатково харчуються різними кормами. Кожна самка відкладає до 400 яєць під шкірку незрілих плодів яблуні, глоду чи шипшини, з яких  за  п’ять-десять днів вилуплюються личинки.  Вони починають робити ходи в плодах в різних напрямках. В одному плоді (яблуко) одночасно може перебувати 12 і більше личинок.

    Дорослі самки яблуневої мухи завдовжки близько 6 мм. Розмах крил у середньому становить 12 мм. Тіло блискучого чорного кольору з білими плямами та жовто-коричневою головою. Мухи мають зелені очі, а вусики і лапки – жовтуваті. Самці схожі на самок, але менші, завдовжки 4–5 мм. Личинка (гусениця) білого або кремового кольору, проте набуває зеленого відтінку, якщо їсть зелену м’якоть біля шкірки плоду. Довжина личинок від 7 до 12 мм.

    Яблунева муха розповсюджується природним шляхом на невеликі відстані, перелітаючи з однієї кормової рослини на іншу. Зареєстровані перельоти на 200-300 метрів у пошуку кормової рослини. На значні відстані шкідник перевозиться зі свіжими плодами (в стадії личинки)   або з  ґрунтом на  саджанцях плодових чи декоративних рослин (в стадії лялечки).

    Для запобігання поширенню яблуневої мухи на територію України забороняється ввезення плодів і саджанців культур з країн, де вона розповсюджена.  Також спеціалістами фітоcанітарної служби України проводиться моніторинг плодових насаджень  в період дозрівання кісточкових культур візуально та із застосуванням феромонних пасток  для попередження появи можливих вогнищ  шкідника. Особливу увагу при цьому необхідно звертати на такі ознаки як проколи на плодах в місцях відкладення яєць, передчасне дозрівання та загнивання плодів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій